A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/carl-bildt-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tko nas je opet posjetio? Carl Bildt! Za njega je Oluja zločin, a Slobodan Milošević prijatelj | Politika+
Komentari

UPITAN MORAL: Tko nas je opet posjetio? Carl Bildt! Za njega je Oluja zločin, a Slobodan Milošević prijatelj

Negira Srebrenicu, podržava RS, nije pomogao Sarajevu...

Piše: Vanja Deželić

U sjeni dolaska švedske kraljevske obitelji ostao je dolazak švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta. Naravno, da aktualna vlast i predsjednik imaju malo više hrabrosti, dotični ne bi ostao u sjeni već bi se morao suočiti sa svojom prošlošću - koja nije nimalo ružičasta.

 

>> Kuća ljudskih prava: Carl Bildt nije prava osoba da govori o miru. On je podržavao Miloševića!

Iako kod nas nije najomiljeniji strani političar, još je gore mišljenje o njemu u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje ga smatraju odgovornim za tako dugu i brutalnu okupaciju Sarajeva, sklapanje očiju pred genocidom u Srebrenici, potom negiranje genocida u Srebrenici, prijateljske odnose sa Slobodanom Miloševićem i Ratkom Mladićem, kao i velikim zagovarateljem izjednačavanja krivnje za rat.

 Kad je stigao 2012. godine u Sarajevo, na dvadesetu obljetnicu od okupacije, novinari, političari i javnost su ga žestoko napali i poručili mu da nije dobrodošao. Ne treba to čuditi jer je svojim (ne)djelovanjem zaslužio sve što ga ide. Carl Bildt je bio premijer Švedske od 1991. do 1994. i ničim nije pokušao spriječiti krvoproliće. Naravno, nije bi jedini kalkulant, ali jedini se pokušava praviti kao da se ništa nije dogodilo - baš kao naš predsjednik i aktualna vlast.

Zauzeo se za Biljanu Plavšić, niti jednom nije osudio Ratka Mladića i Radovana Karadžića za genocid ili etničko čišćenje, 15. srpnja 1995. tijekom sastanka u Beogradu s Miloševićem i Mladićem niti jednom nije spomenuo netom provedeni masakr - onaj u Srebrenici

- Ništa nije učinio da spriječi okupaciju Sarajeva i zato je toliko trajala. Ništa nije učinio da spriječi krvoprolića po Bosni i Hercegovini. On ovdje nema što tražiti, nečuveno je da se ovdje pojavio, a da shvaća koliko je nepoželjan potvrđuje i što se nije usudio ući u raspravu sa mnom - rekla je Florence Hartmann u Sarajevu 6. travnja 2012.

Na njenu stranu stao je i britanski novinar Ed Vulliamy, koji je tijekom rata na ovim prostorima posebnu pozornost dao istraživanju srpskih logora Omarska i Trnopolje, gdje su mučeni Hrvati i muslimani. Zbog toga se pridružio Hartmann i osudio Bildta za sve što (ni)je učinio u BiH da spriječi zločine. No on je očito osoba koja može bez problema izdržati sve te uvrede.

Ipak, emocije je pokazao u nekoliko navrata, svaki put kad se zalagao za zločince sa srpske strane. Zauzeo se za Biljanu Plavšić, niti jednom nije osudio Ratka Mladića i Radovana Karadžića za genocid ili etničko čišćenje, 15. srpnja 1995. tijekom sastanka u Beogradu s Miloševićem i Mladićem niti jednom nije spomenuo netom provedeni masakr - onaj u Srebrenici.

No spremno je napadao Margaret Thatcher kad je 1993. pozivala na granatiranje položaja bosanskih Srba, čime bi rat bio prije završen. Kad je Franjo Tuđman svejedno odobrio Oluju usporedio je tu vojnu akciju s granatiranjem Zagreba, pozvao je Haag da djeluje, da se Tuđmana odmah okarakterizira kao ratnog zločinca (VIDEO) i prvi je spomenuo tezu o prekomjernom granatiranju. Zbog toga ga je prvi hrvatski predsjednik označio kao personu non grata u Hrvatskoj i izjavio da Carl Bildt nije učinio ništa za mir na ovim prostorima.

Tijekom cijelog djelovanja zalagao se da naši generali budu osuđeni, pritom je kao svjedok konstantno branio sve uključene u stvaranje Republike Srpske, izjednačavao je krivnju sviju za rat

Kako bi dodatno potkopao imalo ljudskosti u sebi, kao i želje da se dokaže istina, napisao je knjigu 'Misija mir' (Peace Journey), u kojoj pokazuje neviđene simpatije prema Republici Srpskoj, ali nije to ono što je toliko razljutilo i šokiralo. Dio o Srebrenici, gdje hladno tvrdi da je ubijeno četiri tisuće osoba, a da ih je tri tisuće zadržano kao ratni zarobljenici. Knjiga je napisana 2009. godine i sve međunarodne institucije nadležne za broj žrtava već su potvrdile brojku o 8 100 žrtava, što znači da je to bila njegova nova provokacija.

Tijekom cijelog djelovanja zalagao se da naši generali budu osuđeni, pritom je kao svjedok konstantno branio sve uključene u stvaranje Republike Srpske, izjednačavao je krivnju sviju za rat... Od njegovog djelovanja u prošlosti odbili su se ograditi predsjednik, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, kao i Vlada Republike Hrvatske - iako smo zatražili upitom službenu reakciju.

Dapače, premijer Zoran Milanović i prva potpredsjednica Vesna Pusić su ga u siječnju 2012. opisali kao uglednog političara, ne samo u Europi nego i u svijetu, koji nam je strahovito pomogao oko pregovora o ulasku u Europsku uniju. Rekli bi neki (zlobnici?) da nam uz takve prijatelje ni ne trebaju neprijatelji...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

genocid, srebrenica, carl bildt