Hrvatska

PREGOVORI: HDZ IDE (JOŠ) DALJE Margareta Mađerić: U veliki desni blok za Zagreb zovemo i HSP!

'Istina je, pregovaramo. Želimo napraviti veliki desni blok koji će odnijeti pobjedu!'

Piše: Ivan Klarić

Nakon što su na izborima za Europski parlament, zajedno s partnerima iz HSP-a AS i BUZ-a, osvojili šest mandata i tako pobijedili SDP i njihove koalicijske partnere, HDZ ide dalje.

MAĐERIĆ: Istina je, pregovaramo. Želimo napraviti veliki desni blok koji će odnijeti pobjedu u glavnom gradu Hrvatske!

Naime, u borbu za vlast u gradu Zagrebu najjača oporbena stranka želi ući s desnim blokom u kojem bi bio i HSP. Ono što je do jučer bilo gotovo pa nemoguće, prvenstveno koalicija u kojoj su zajedno HSPi HSP AS, moglo bi ipak postati moguće. Pregovori s HSP-om se vode, kažu nam u HDZ-u.

 

- Istina je, pregovaramo. Želimo napraviti veliki desni blok koji će odnijeti pobjedu u glavnom gradu Hrvatske, kazala nam je HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Margareta Mađerić, dodajući da se razgovara i potpisuje suradnja s nekoliko stranaka desnog centra.

 

U neformalnim razgovorima s HSP-ovcima, dobili smo također potvrdu da se neformalni pregovori vode, ali da je to sve daleko od realizacije. Ističu da je potpisivanje koalicije još daleko i to iz razloga što HDZ nudi jako malo.

HDZ Grada Zagreba potpisao koalicijski sporazum s još tri stranke >>


Vro žestoko o možebitnoj koaliciji HSP-a s HDZ-om reagirao je predsjednik HČSP-a Josip Miljak, stranke s kojom je donedavno HSP činio pravaški blok u Zagrebu. Kažemo donedavno, jer je Miljak rezolutno ustvrdio da zbog suradnje s HDZ-om njegova stranka izlazi iz koalicije s HSP-om.

MILJAK: Očito je pomama za imaginarnim foteljama jača od pravaškoga zajedništva. Kriva je procjena da pravaši s HDZ-om mogu uspjeti, i ovaj rezultat na EU izborima nije mjerodavan, jer je to premali uzorak birača, a i od toga premalog uzorka, preko 5% izašlih je prekrižilo listić. Slaviti takav uspjeh je groteskno, to nije uspjeh, nego je to poraz parlamentarne demokracije i pokazatelj sve bijede politike u Hrvatskoj.

- Sa žaljenjem moramo konstatirati da je okupljanje pravaša još jednom, po tko zna koji put, minirao i uništio HSP. Nismo mislili s time izlaziti u javnost, ali sada smo primorani, jer bivši kandidat Pravaškoga bloka (HSP-HČSP) za gradonačelnika Zagreba Siniša Šukunda, u javnosti  iznosi bedastoće i besmislice. Kao, nismo se našli oko programa i stoga oni (HSP) pregovaraju s HDZ-om. Glavno da im se program poklapa s HDZ-ovim. Iz samo HSP-u poznatih razloga, mi naslućujemo koji su, pred gotovo svake izbore pozivaju na zajedništvo, a onda ga u za njih pogodnom trenutku eutanaziraju. Tako je bilo i za parlamentarne izbore 2011., ali nikakvu pouku nisu izvukli, iako su postali izvan-parlamentarna stranka. Sada su s nama najprije raskinuli koaliciju u Splitu, pa se nisu htjeli ni javiti za koaliciju za EU izbore, a onda su raskinuli koaliciju u Zagrebu, ističe Miljak, ali s time nije kraj optužbama.

 

- Očito je pomama za imaginarnim foteljama jača od pravaškoga zajedništva. Kriva je procjena da pravaši s HDZ-om mogu uspjeti, i ovaj rezultat na EU izborima nije mjerodavan, jer je to premali uzorak birača, a i od toga premalog uzorka, preko 5% izašlih je prekrižilo listić. Slaviti takav uspjeh je groteskno, to nije uspjeh, nego je to poraz parlamentarne demokracije i pokazatelj sve bijede politike u Hrvatskoj, kaže predsjednik HČSP-a, koji ne vidi temelj za suradnju s HDZ-om.

 

- Ako je program HSP-a kompatibilan s HDZ-ovim, a nije s našim pravaškim, onda im je najbolje da se svi listom učlane u HDZ. Ne vidimo drugi način da završi ova dugotrajna agonija HSP-a, a to je i jedini način da otvore prostor pravašima, a ne ovako da neprestano zbunjuju taj dio biračkoga tijela, lažno se predstavljajući kao pravaši, zaključuje oštro Miljak

 

U kratkom razgovoru za naš portal, Siniša Šukunda, kandidat HSP-a za gradonačelnika Zagreba, mogućnost koaliranja s HDZ-om i žestok istup Josipa Miljka prokomentirao je bez podizanja tenzija.

 

- Neformalni razgovori postoje. Ali, mi neformalne razgovore vodimo sa svim političkim strankama. Ono što u ovom trenutku mogu službeno potvrditi je da HSP u Zagrebu ide na izbore s Nezavisnom listom Pere Kovačevića i strankom Volim Hrvatsku. Dakle, dogovora o koaliciji s HDZ-om nema jer ni službenih razgovora na tu temu nije bilo, jasno će Šukunda dodajući.

 

- HSP naravno neće biti jedina stranka koja će biti protiv velike desne koalicije, ističe Šukunda i zaključuje.

 

- Sve pravaške stranke su jedna velika pravaška obitelj i uistinu ne želim ništa reći loše o ni jednoj od njih jer bi to bilo kao da napadnem svoju obitelj. Svakoj pravaškoj stranci, pa tako i HČSP-u i Josipu Miljku želim uspjeh na izborima, na kraju će Šukunda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hčsp, josip miljak, siniša šukunda, margareta mađerić, zagreb, hdz