Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze ojačale, raste cijena nafte, jen pada prema euru i dolaru

Trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon slabih gospodarskih pokazatelja i poslovnih rezultata američkih kompanija.

Na tržištima vlada oprez i zbog toga što su jučer cijene dionica na Wall Streetu pale, već treći puta u posljednja četiri dana, zbog slabih gospodarskih pokazatelja i poslovnih rezultata američkih kompanija.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,3 i 1,5 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru i Australiji stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,6 posto. Ostane li ovako, taj će indeks u ovom tjednu zabilježiti pad od 0,8 posto.

Među najvećim su dobitnicama jutros dionice rudarskih kompanija jer su cijene sirovina ponešto porasle, nakon oštrog pada početkom tjedna.

Nakon što je jučer porasla za 1 dolar, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 20-ak centi, na 87,95 dolara po barelu, odmaknuvši se od najnižih razina u četiri mjeseca.

No, i dalje se trguje nesigurno jer podaci Reutersa pokazuju da su u posljednjih tjedan dana američki ulagači izvukli rekordnih 2,7 milijardi dolara iz investicijskih fondova koji ulažu u sirovine i plemenite metale, jer se plaše slabljenja globalne potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na tržištima vlada oprez i zbog toga što su jučer cijene dionica na Wall Streetu pale, već treći puta u posljednja četiri dana, zbog slabih gospodarskih pokazatelja i poslovnih rezultata američkih kompanija.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar jutros ojačao prema japanskom jenu. Tečaj mu se kreće oko 98,60 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,10 jena.

Jačanje dolara zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će na dvodnevnom sastanku u Washingtonu, koji je počeo jučer, čelnici skupine G-20 najvećih svjetskih gospodarstava pokazati razumijevanje za slabljenje japanske valute.

Premda pad jena ne ide u prilog drugim izvozno usmjerenim gospodarstvima, Japan zasad nije bio suočen s kritikama jer se smatra da je to posljedica agresivnog labavljenja monetarne politike kako bi se suzbila deflacija i potaknuo rast gospodarstva, a ne namjerne devalvacije japanske valute u svrhu povećanja konkurentnosti izvoza.

I euro je ojačao u odnosu na japansku valutu, pa mu je cijena porasla s jučerašnjih 127,80 na 128,70 jena.

Europska je valuta ojačala i prema američkoj, pa je njezin tečaj blago porastao s jučerašnjih 1,3050 na 1,3060 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, JEN, NIKKEI, MSCI, SVJETSKA TRŽIŠTA, DOLAR, NAFTA