Hrvatska

SURADNJA: Jadranka Kosor, Željko Kerum i Nevenka Bečić osnovali klub zastupnika

Zvat će se Klub nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i HGS-a, a predsjednica će mu biti Kosor.

Piše: PolitikaPlus
Nevenka Bečić kazala je, pak, da joj je čast biti u klubu s Jadrankom Kosor, koju je nazvala "zvijezdom koja je sjajila i koja će sjajiti na hrvatskom političkom nebu". Zahvalila je na korektnoj suradnji HDZ-ovim zastupnicima, s kojima je do sada bila u zajedničkom klubu, a kazala je da će ih o istupanju iz njihova kluba i osnivanju novoga izvijestiti nakon konferencije za novinare.

Od jučer nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor i zastupnici HGS-a Željko Kerum i Nevenka Bečić danas su osnovali novi klub zastupnika.

Zvat će se Klub nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i HGS-a, a predsjednica će mu biti Kosor, koja je, zajedno s Nevenkom Bečić, na konferenciji za novinare objasnila da im klub pruža znatno veći prostor za političko djelovanje od onoga koji imaju kao zastupnici.

"Od konstituiranja ovog saziva Sabora kao zastupnica HDZ-a nikada nisam dobila priliku govoriti u ime Kluba", kazala je Kosor, podsjetivši da je kao jedan od razloga njezina brisanja iz članstva HDZ-a navedeno neslaganje u Klubu zastupnika.

Najavila je da će u Saboru zastupati gospodarski program koji je imala kao predsjednica Vlade te da će ići s konstruktivnim zakonskim prijedlozima, jer misli da je ljudima "preko glave besplodnih prepucavanja".

Nevenka Bečić kazala je, pak, da joj je čast biti u klubu s Jadrankom Kosor, koju je nazvala "zvijezdom koja je sjajila i koja će sjajiti na hrvatskom političkom nebu".

Zahvalila je na korektnoj suradnji HDZ-ovim zastupnicima, s kojima je do sada bila u zajedničkom klubu, a kazala je da će ih o istupanju iz njihova kluba i osnivanju novoga izvijestiti nakon konferencije za novinare.

Na pitanje je li riječ o vraćanju usluge Jadranki Kosor, koja je, kao predsjednica HDZ-a, dvoje zastupnika HGS-a stavila na izbornu listu za parlamentarne izbore, Bečić je kazala da "nije riječ o vraćanju nikakve usluge".

Naglasila je da je HGS pred izbore 2011. proveo terensku anketu koja im je davala četiri saborska mandata, a da su se na koaliciju odlučili jer tada, zbog drugih obveza, nisu imali vremena za kampanju.

I Jadranka Kosor ističe da "nitko nikom ništa ne vraća" te da je iz predizbornih anketa bilo jasno da će HGS odnijeti dio glasova, zbog čega se odlučila na koaliciju.

Na pitanje jesu li se HGS-ovci pokazali lojalnijima od njezinih dojučerašnjih stranačkih kolega, Kosor je odgovorila kako misli da Kerum i Nevenka Bečić "u tome prije svega vide svoj interes", ali i da su prema njoj "ljudski bili vrlo korektni".

O potpori Kerumovoj gradonačelničkoj kampanji troje zastupnika nije razgovaralo.

"O tome nismo razgovarali niti je kome palo na pamet. Surađivat ćemo u parlamentu, a na izborima u Splitu nikoga neću podržati ", rekla je Kosor, ne isključujuć mogućnost da se u Splitu pojavi na dovršetku nekih projekata u kojima je sudjelovala i njezina vlada, ako ju tamo pozovu.

Dvije zastupnice suglasne su da bi se Kerum trebao češće pojavljivati u Saboru, kako bi iskoristio mogućnost za slanje političkih poruka.

Bečić je najavila da će Kerum to ubuduće i činiti, ali i naglasila da njezin brat politički djeluje i preko nje.

"On svakodnevno sa mnom analizira i daje mi upute što ću i kako govoriti. Sve što radim, radim po njegovu nalogu", objasnila je Bečić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

klub zastupnika, hdz, nevenka bečić, željko kerum, jadranka kosor