Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Apple od lanjskog rujna izgubio 280 milijardi dolara tržišne vrijednosti

'Bit će zanimljivo vidjeti kako će dionica reagirati, s obzirom da je već dulje vrijeme pod pritiskom.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„To više nije dionica od 700 dolara, no Apple ima veliku težinu u indeksima, a njegovi rezultati i dalje daju dobar uvid u mogućnosti potrošnje. Tržište je svjesno da Apple neće objaviti impresivne brojke, kao prije, no bit će zanimljivo vidjeti kako će dionica reagirati, s obzirom da je već dulje vrijeme pod pritiskom“

U uobičajenim okolnostima na Wall Streetu bi, nakon pada cijena dionica za više od 2 posto, što je njihov najveći tjedni pad u ovoj godini, uslijedila tehnička korekcija na više, no ovoga se tjedna očekuju poslovna izvješća niza kompanija koja bi mogla dodatno pritisnuti tržište, posebice ako podbace rezultati Applea.

Dow Jones i S&P 500 oslabili su prošloga tjedna 2,1 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo 2,7 posto, što je njihov najveći tjedni pad od studenoga prošle godine.

Posljedica je to niza makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava krajem prvog tromjesečja, ali i ne baš impresivnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Dosad su poslovna izvješća objavile 104 kompanije i banke iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 67 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, no samo ih je 43 posto ostvarilo veće prihode nego što se procjenjivalo. I to, premda su očekivanja vrlo niska.

Prema najnovijoj anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a prihodi svega 0,7 posto.

Ovoga će tjedna rezultate objaviti otprilike trećina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa i trećina, ili 10 kompanija, iz sastava Dow Jonesa.

Među ostalima, čekaju se rezultati naftnih divova Exxona i Chevrona, industrijskih lidera, kao što su Boeing, DuPont, Caterpillar, Procter & Gamble

Međutim, s najvećim se nestrpljenjem očekuju rezultati Applea u utorak. Prošloga je tjedna cijena dionice tog tehnološkog lidera, po prvi puta od prosinca 2011. godine, zaronila ispod razine od 400 dolara.

Od rujna prošle godine, kada je Apple postao najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji i kada se cijena njegove dionice prvi puta u povijesti probila iznad 700 dolara, tržišna vrijednost Applea pala je za 280 milijardi dolara.

„To više nije dionica od 700 dolara, no Apple ima veliku težinu u indeksima, a njegovi rezultati i dalje daju dobar uvid u mogućnosti potrošnje. Tržište je svjesno da Apple neće objaviti impresivne brojke, kao prije, no bit će zanimljivo vidjeti kako će dionica reagirati, s obzirom da je već dulje vrijeme pod pritiskom“, kaže Andre Bakhos, direktor u tvrtki Lek Securities.

Prošloga je tjedna u jednom trenutku S&P 500 indeks, po prvi puta ove godine, zaronio ispod 50-dnevnog pomičnog prosjeka, što je signal slabosti tržišta. U petak je taj indeks iznosio 1.555 bodova.

„Ovoga će tjedna kritična razina tog indeksa biti na 1.540 bodova, što je blizu 50-dnevnog pomičnog prosjeka. Ako indeks padne ispod te granice, mogao bi potonuti i na svega 1.500 bodova“, kaže Bakhos.

Osim poslovnih rezultata kompanija, ovoga se tjedna očekuje i niz novih makroekonomskih izvješća. S najvećim nestrpljenjem čekaju se podaci o američkom bruto domaćem proizvodu, koji će biti objavljeni u petak.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u prvom kvartalu ove godine BDP porastao 3 posto na godišnjoj razini, što bi predstavljalo znatno ubrzanje u odnosu na posljednje lanjsko tromjesečje, kada je gospodarstvo poraslo skromnih 0,4 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, NASDAQ, S&P 500, DOW JONES, SVJETSKA TRŽIŠTA, APPLE