A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-rh-zastava-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tihomir Cipek: Hrvatska je spremna za članstvo, ali je EU ideja u velikoj krizi | Politika+
Hrvatska

JESMO LI SPREMNI?: Tihomir Cipek: Hrvatska je spremna za članstvo, ali je EU ideja u velikoj krizi

'Iza priče o nespremnosti stoje politički interesi. EU ima veće probleme nego što je ulazak Hrvatske.'

Piše: Ivan Klarić
CIPEK: Europska unija ima puno veće probleme nego što je ulazak Hrvatske. Sama ideja o EU je u velikoj krizi. Vidite samo što se događa s Grčkom koja mora prodavati sve da bi doslovno preživjela. S druge strane, Njemačka i Francuska, kao dvije okosnice EU, imaju potpuno različite poglede kako se EU treba boriti protiv krize. Dakle, očito je da je Hrvatska tu najmanji problem.

Prije četiri dana Europski parlament je donio odluku: Hrvatska je spremna za članstvo u Europskoj uniji! Tako su odagnane sve sumnje i kritike koje dolaze iz neslužbenih izvora nekih od zemalja (primjerice Njemačke) ili medija. Unatoč pozitivnoj odluci Europskog parlamenta, neki europski mediji i dalje smatraju da Hrvatska nije spremna za EU.

- Hrvatska nije stvarno ispunila uvjete koje je postavila Europska unija: 'Na brzinu je prihvaćeno mnoštvo zakona za provedbu kojih, međutim, uopće ne postoje uvjeti. Ili su samo najavljeni popravljeni zakoni. Primjer 1: u prosincu je Sabor, hrvatski parlament, prihvatio 'strategiju razvoja pravosuđa od 2013. do 2018.'. U njoj se ispunjavaju zahtjevi EU-a. Ali, nema nužnoga 'godišnjeg akcijskog plana' za provedbu zakona bez kojega čitava strategija ostaje mrtvo slovo na papiru", stoji u članku kjoeg je objavila najjača njemačka novinska agencija DPA. U članku autor teksta Thomas Brey uvjeren je da Hrvatska nije stvarno ispunila uvjete koje je postavila Europska unija.
 
U člaku se tako navodi i primjer Zakona o strateškim investicijama' gdje su trebale biti uklonjene investicijske prepreke, na koje se žalio Bruxelles.
 
"Vlada želi sama odlučivati o velikim projektima i tako spriječiti uobičajeno torpediranje na komunalnoj razini. Samo, već mjesecima je sve ostalo na toj najavi. Toga ključnog zakona još nema", stoji u tekstu kojeg prenosi u Deutsche welle primjetivši kako njemački mediji sve češće objavljuju napise o tome je li Hrvatska zaista spremna za Europsku uniju.
 
U članku DPA tako se kaže kako Vlada često nešto najavi u smislu donošenja zakona no ništa ne događa, a ako se ipak dogodi, nedostaju odredbe o provedbi koje bi zakonu udahnule život. Isto tako Hrvatska već desetljećima pripada među osobito korumpirane zemlje u Europi. Zato je borba protiv toga zla bila jedan od glavnih zahtjeva Bruxellesa prije pristupanja.

U članku se navodi da je dugogodišnji premijer Ivo Sanader u spektakularnom suđenju za korupciju osuđen na deset godina zatvora, "ali to ima malo utjecaja na svakodnevni život građana". Osim korupcije problem je javna uprava za koju se kaže da je "najgori prolbem nove članice Europske unije" jer je zastarjela, pristrana, lijena i samovoljna.
 
"Vlasti nas šikaniraju, šalju nas u krug od jednih do drugih, vlada nesposobnost i nerazumijevanje', kaže ogorčeno. (...) 'Hrvatska je miljama daleko od EU-standarda. U gospodarstvu velikim dijelom još odlučuju mafijaši. Ako se tako odnosi prema stranim investitorima, onda ta zemlja ne pripada u EU", citira se pismo austrijskog poduzetnika Friedricha Ebnera, čiji koncern građevinskih materijala Leier International iz Horitschona/Haračuna u austrijskom Gradišću od 2006. ima u Hrvatskoj jednu ciglanu.

Ispitivanje Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore objavljeno u ožujku otkrilo je i ovo: 'Vrlo rašireno nezadovoljstvo vlada kod borbe protiv korupcije i kriminala, pravne sigurnosti, fleksibilnosti radnog prava, discipline plaćanja i predvidivosti gospodarske politike. Vrlo nezadovoljni su poduzetnici javnom upravom, poreznim sustavom i poreznim vlastima kao i poreznim opterećenjem.'
 
"Bojimo se da će spremnost na političke reforme i pritisak da se reforme provedu nestati s ulaskom u EU", kaže Marina Škrabalo iz najveće nevladine organizacije za demokraciju i ljudska prava GONG. 'Bojimo se da će na područjima pravosuđa, korupcije i povratka izbjeglica nestati reformska spremnost.' Zato je GONG predložio osnivanje saborskog odbora koji će nadzirati provedbu reformi. Već mjesecima vlada i parlament nisu reagirali na taj prijedlog", piše Njemačka novinska agencija DPA a prenosi Deutsche Welle.

Politički analitičar Tihomir Cipek smatra da je posve nepotrebno tvrditi da Hrvatska nije spremna jer su o spremnosti Hrvatske svoju ocjenu dali oni koji takvu ocjenu trebaju dati.

- Europski parlament je zaključio da je Hrvatska spremna i tu cijela priča treba stati. Naravno, svi mi znamo da u Hrvatskoj ima problema, od gospodarskih do pitanja korupcije, javne uprave i ostalog. No, problemi Hrvatske nisu veći od problema koje, primjerice, ima Slovačka, jasno će Cipek dodajući.

- Europska unija ima puno veće probleme nego što je ulazak Hrvatske. Sama ideja o EU je u velikoj krizi. Vidite samo što se događa s Grčkom koja mora prodavati sve da bi doslovno preživjela. S druge strane, Njemačka i Francuska, kao dvije okosnice EU, imaju potpuno različite poglede kako se EU treba boriti protiv krize. Dakle, očito je da je Hrvatska tu najmanji problem, kaže naš sugovornik.

Cipek smatra da iza nekih medijskih natpisa o nespremnosti Hrvatske stoje politički interesi.

- Čiji su interesi da se o Hrvatskoj tako piše, teško je reći. No, ponavljam, problemi Hrvatske su puno manji od problema koje ima Europska unija i sama ideja o EU. Problem je u samoj Uniji, a ne u Hrvatskoj, na kraju će Cipek.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir cipek, eu, hrvatska