Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Bikovi nakon pada cijena dionica i dalje kupuju

'Ako ne bude doista puno loših vijesti, mislim da bi se tržište neko vrijeme moglo kretati na ovim razinama.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija, no ulagači su vrlo oprezni nakon oštrog pada burzovnih indeksa prošloga tjedna.

„Čini se da 'bikovi' i dalje kupuju nakon pada cijena dionica. Ako ne bude doista puno loših vijesti, mislim da bi se tržište neko vrijeme moglo kretati na ovim razinama“

Dow Jones indeks ojačao je jučer 19 bodova, ili 0,14 posto, na 14.567 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 1.562 boda, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 3.233 boda.

Nakon što su prošloga tjedna cijene dionica zabilježile najveći pad od studenoga prošle godine, jučer se trgovalo vrlo oprezno, pa su indeksi balansirali na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Zbog oštrog pada cijena sirovina, prošloga su tjedna pod najvećim pritiskom bile dionice u rudarskom i energetskom sektoru. Jučer su se, pak, oporavile, pa su S&P indeksi tih sektora porasli 1 posto.

Pritom je među najvećim dobitnicama bila dionica Caterpillara, s rastom cijene od 2,8 posto, jer je ta kompanija poručila da je pad potrošnje rudarskih kompanija samo privremen. Uspon Caterpillara nije omelo ni smanjenje procjena daljnjeg poslovanja tog najvećeg svjetskog proizvođača graditeljske i rudarske opreme.

Snažno je, 3,6 posto, skočila i cijena dionice Microsofta, nakon vijesti da je fond ValueAct Capital kupio 2 milijarde dolara vrijedan udjel u najvećem svjetskom proizvođaču softvera.

„Čini se da 'bikovi' i dalje kupuju nakon pada cijena dionica. Ako ne bude doista puno loših vijesti, mislim da bi se tržište neko vrijeme moglo kretati na ovim razinama“, kaže Uri Landesman, predsjednik tvrtke Platinum Partners, no dodaje da i dalje očekuje da će za šest mjeseci tržište biti 'znatno niže'.

Tržište podržava solidna sezona kvartalnih poslovnih izvješća kompanija. Većina njih objavljuje bolje rezultate nego što se očekivalo, no očekivanja su vrlo niska.

Prema anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a prihodi svega 0,7 posto.

Jučer su, među ostalima, bolje nego što se očekivalo rezultate objavile dvije tehnološke kompanije, Netflix i Texas Instruments, te naftna tvrtka Halliburton.

Cijena Netflixa skočila je 25 posto, dok je dionica Halliburtona poskupila 5,6, a TI-a 0,1 posto.

Na oprezno trgovanje ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijardi.

U posljednje se vrijeme uvriježilo da je pri padu cijena dionica obujam trgovanja veći od prosjeka, a pri rastu cijena manji.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,09 posto, na 6.280 bodova, dok je pariški CAC ostao nepromijenjen, na 3.652 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,24 posto, na 7.478 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

netflix, dow jones, wall street, microsoft