Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze potopljene zbog vijesti o usporavanju u Kini, euro oslabio

'Nema sumnje da su se ulagači nadali boljim brojkama.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Ne iznenađuje me današnji pad cijena rizičnih investicija, jer je nada u ubrzanje rasta američkog i kineskog gospodarstva znatno pridonijela usponu cijena dionica od početka godine. No, nakon posljednjih brojki, entuzijazam ulagača je splasnuo“

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer je ulagače razočarao podatak o usporavanju rasta kineske industrijske aktivnosti, što je još jedna u nizu naznaka slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,5 i 2,1 posto.

Jedino su u Australiji cijene dionica porasle, 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini skliznuo je u travnju s 51,6 na 50,5 bodova, niže nego što se očekivalo.

To je prvi pokazatelj da se i u drugom tromjesečju nastavilo slabljenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon što je prošloga tjedna objavljeno da je rast kineskog bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu usporen.

„Nema sumnje da su se ulagači nadali boljim brojkama. Premda nije katastrofalan, ovaj podatak podržava tezu o usporavanju rasta kineskog gospodarstva“, kaže Tim Waterer, analitičar u tvrtki CMC Markets.

Zbog toga su jutros cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju potonule više od 1, odnosno 2 posto.

Na slabost najvećih svjetskih gospodarstava ukazuje i niz podataka iz SAD-a, primjerice, jučer objavljeno izvješće o slabijoj nego što se očekivalo prodaji postojećih kuća.

„Ne iznenađuje me današnji pad cijena rizičnih investicija, jer je nada u ubrzanje rasta američkog i kineskog gospodarstva znatno pridonijela usponu cijena dionica od početka godine. No, nakon posljednjih brojki, entuzijazam ulagača je splasnuo“, kaže Waterer.

Jutros su jedino u Australiji cijene dionica porasle, ponajviše rudarskih kompanija, što se zahvaljuje oporavku cijena sirovina, nakon prošlotjednog oštrog pada.

Jutros se cijena unce zlata kreće oko 1.425 dolara, odmaknuvši se od 1.321 dolara, najniže razine u dvije godine, na koju je pala prošloga tjedna.

No, analitičari kažu da će cijene sirovina i idućih dana biti vrlo nestabilne jer usporavanje rasta Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, izaziva strahovanja od pada potražnje.

Nakon što je jučer porasla za 75 centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala 50-ak centi, na 88,70 dolara po barelu.

A na valutnim se tržištima tečaj dolara nije uspio probiti iznad razine od 100 jena. Mnogi su ulagači očekivali da će to uspjeti u ponedjeljak, jer lideri skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava nisu prošloga tjedna kritizirali Japan zbog oštrog pada cijene jena posljednjih mjeseci.

No, na psihološki važnoj razini od 100 jena dolar je naišao na snažan otpor, pa mu je tečaj pao s jučerašnjih 99,85 na 98,80 jena.

I euro je oslabio u odnosu na japansku valutu, pa mu je cijena potonula s jučerašnjih 130,25 na 128,80 jena.

Europska je valuta oslabila i prema američkoj. Jutros se njezin tečaj kreće oko 1,3040 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3065 dolara.

Slabljenje eura posljedica je komentara dužnosnika Europske središnje banke u kojima se ističe da je inflacija u eurozoni vrlo niska te da su gospodarski izgledi slabi. To je na tržištima protumačeno kao najava smanjenja ključnih kamatnih stopa kako bi se eurozona izvukla iz recesije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

forex, tečaj eura, jen, nikkei, msci, svjetska tržišta, kina