Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Lažni tweet o eksploziji u Bijeloj kući u tri minute izbrisao 136 milijardi dolara tržišne kapitalizacije

Niz dobrih poslovnih rezultata kompanija potaknuo snažni rast cijena

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle, jer je ulagače ohrabrio niz boljih nego što se očekivalo poslovnih izvješća kompanija i podatak o rastu prodaje novih kuća u SAD-u.

Dow Jones indeks ojačao je 152 boda, ili 1,05 posto, na 14.719 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,04 posto, na 1.578 bodova, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 3.269 bodova.

„Ohrabruje to što su se ulagači fokusirali na fundamentalne pokazatelje, jer su u posljednje vrijeme tržište pokretali makroekonomski podaci ili politički događaji“

Najveći je dobitnik jučer bio građevinski sektor, zahvaljujući podatku da je prodaja novih kuća u ožujku u SAD-u porasla za 1,5 posto, što budi nadu u oporavak tržišta nekretnina. PHLX indeks građevinskog sektora skočio je 3,8 posto.

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija, kao što su Netflix, Travelers Cos, Coach

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile rezultate za prvo tromjesečje, njih 69 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada, više od 67 posto u posljednja četiri kvartala.

Pritom su posljednjih dana ponešto povećane procjene. Tako prema anketi Reutersa analitičari očekuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle 2,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objave izvješća očekivali rast od 1,5 posto.

„Ohrabruje to što su se ulagači fokusirali na fundamentalne pokazatelje, jer su u posljednje vrijeme tržište pokretali makroekonomski podaci ili politički događaji“, kaže Paul Mangus, strateg u Wells Fargo Private Bank.

Jučerašnji uspon cijena u jednom je trenutku poremetila 'tweet' poruka novinske agencije Associated Press, koja se kasnije pokazala lažnom, o dvjema eksplozijama u Bijeloj kući i ranjavanju predsjednika Baracka Obame.

Na tržištu je zavladala panika, pa je u samo tri minute S&P 500 indeks pao gotovo jedan posto, čime je izbrisano oko 136 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica. No, ubrzo se pokazalo da su krivci za tu 'vijest' hakeri koji su upali u AP-ov twitter profil, pa su se cijene dionica oporavile.

„Ako želite koristiti sve prednosti novih tehnologija, dobivati informacije 24 sata dnevno, morate se pomiriti i s negativnim posljedicama koje donosi brzina informacija“, kaže Jason Weisberg, direktor u tvrtki Seaport Securities.

Nakon zatvaranja tržišta, cijena dionice Applea skočila je gotovo 5 posto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o nešto većim nego što se očekivalo prihodima, ali i padu zarade u proteklom tromjesečju.

Prihodi kompanije dosegnuli su 43,6 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali 42,3 milijarde. Dobit Applea iznosila je pritom 9,5 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju bila 11,6 milijardi. No, pozitivno je na dionicu utjecala poruka izvršnog direktora Tima Allena da će do 2015. godine Apple s dioničarima podijeliti 100 od ukupno 145 milijardi dolara gotovine kroz povećanje dividende i programa otkupa dionica.

Pozitivno su na tržište jučer utjecale i špekulacije da bi Europska središnja banka uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku, smanjenjem ključnih kamatnih stopa, s obzirom da svi novi makroekonomski podaci ukazuju na slabljenje gospodarstva eurozone.

Zahvaljujući tome, jučer su snažno porasle cijene dionica na europskim burzama. Londonski FTSE ojačao je 2 posto, na 6.406 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,41 posto, na 7.658 bodova, a pariški CAC 3,58 posto, na 3.783 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, dow jones, bijela kuća, svjetska tržišta, nasdaq