Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Pad prinosa na talijanske i španjolske obveznice vraća euro iznad 1,30 dolara

'Unatoč slabim makroekonomskim podacima, tržište kapitala dobro je podržano.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer se ulagači nadaju da će središnje banke zbog slabosti najvećih svjetskih gospodarstava i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

„Unatoč slabim makroekonomskim podacima, tržište kapitala dobro je podržano, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija i nadi u nastavak poticajne monetarne politike“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1 posto.

U Australiji se danas zbog blagdana ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,3 posto.

Premda većina posljednjih makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje rasta američkog i kineskog gospodarstva, a produbljivanje recesije u eurozoni, cijene dionica rastu jer ulagači vjeruju da će to samo dodatno ojačati predanost središnjih banaka vrlo popustljivoj monetarnoj politici.

„Unatoč slabim makroekonomskim podacima, tržište kapitala dobro je podržano, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija i nadi u nastavak poticajne monetarne politike“, kaže Mitul Kotecha, strateg u banci Credit Agricole.

Među najvećim su dobitnicima jutros rudarski i energetski sektor jer su se, nakon prošlotjednog oštrog pada, cijene sirovina oporavile.

Nakon što je jučer skočila više od 2 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla daljnjih 40-ak centi, na 91,85 dolara po barelu, dok je zlato poskupilo više od 1 posto, na 1.445 dolara po unci.

Na valutnim se tržištima, pak, tečaj eura vratio iznad razine od 1,30 dolara, unatoč očekivanjima da bi Europska središnja banka uskoro mogla dodatno smanjiti ključne kamate, koje se već sada kreću na rekordno niskim razinama, kako bi pogurnula gospodarstvo eurozone iz recesije.

Jačanje eura analitičari objašnjavaju padom prinosa na obveznice Italije i Španjolske jer politička napetost u tim prezaduženih članica eurozone pomalo splašnjava.

Zahvaljujući tome, jutros se tečaj eura kreće oko 1,3040 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2990 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 129,15 na 129,50 jena.

Dolar je, pak, blago oslabio prema jenu, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 99,35 na 99,25 jena.

No, s obzirom na agresivno labavljenje monetarne politike u Japanu, analitičari smatraju da je samo pitanje vremena kada će se dolar probiti iznad psihološki važne razine od 100 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOLAR, NIKKEI, MSCI, FOREX, AZIJSKE BURZE, SVJETSKA TRŽIŠTA, TEČAJ EURA, EURO