Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Dobri poslovni rezultati nekih kompanija ipak ohrabrili ulagače

Jučer su ulagače razočarali poslovni rezultati naftnog diva Exxon Mobila.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i padu nezaposlenosti u SAD-u prošloga tjedna.

Dow Jones ojačao je 24 boda, ili 0,17 posto, na 14.700 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,40 posto, na 1.585 bodova, a Nasdaq indeks 0,62 posto, na 3.289 bodova.

S&P 500 indeks porastao je jučer peti dan zaredom jer je, nakon niza slabih makroekonomskih izvješća, ulagače ohrabrio podatak da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 16.000, na 339.000, niže nego što se očekivalo, što ukazuje na poboljšanje situacija na američkom tržištu rada.

Uspon burzovnih indeksa zahvaljuje se i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

Među najvećim je dobitnicama bila dionica Dow Chemicala, s rastom cijene za 5,6 posto, jer je dobit tog proizvođača kemijskih proizvoda u prvom tromjesečju skočila 33 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ulagači su se plašili slabih rezultata kompanija jer su početkom godine američke vlasti povećale poreze na plaće i smanjili proračunsku potrošnju.

„No, potrošači se dobro drže, pa su ulagači optimistični po pitanju gospodarskog rasta“, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne rezultate, njih 68 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti, no samo ih 42 posto nadmašilo procjene o prihodima, što je manje nego u prethodnim kvartalima.

Jučer su ulagače razočarali poslovni rezultati naftnog diva Exxon Mobila, najveće svjetske kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. Dobit je tvrtke, doduše, porasla, no pala je njezina proizvodnja plina i nafte. Zbog toga je dionica Exxona pojeftinila 1,5 posto.

U fokusu ulagača bio je jučer i telekomunikacijski sektor. Indeks tog sektora ojačao je 1,7 posto, a među najvećim je dobitnicama bila dionica Verizona, s rastom cijene za 2,7 posto, nakon naznaka da taj telekomunikacijski div priprema ponudu za preuzimanje preostalog udjela u kompaniji Verizon Wireless, u kojoj već drži udjel od 55 posto. Preostali udjel u vlasništvu je britanskog Vodafonea.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,17 posto, na 6.442 boda, a frankfurtski DAX 0,95 posto, na 7.832 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,06 posto, na 3.840 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P 500 NASDAQ, DOW JONES, SVJETSKA TRŽIŠTA, EXXON MOBILE, DOW CHEMICAL