A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nikica-gabric-101.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nikica Gabrić: Imamo nesposobnu vlast i oporbu, a nama nameću podjelu na lijeve i desne! | Politika+
Hrvatska

KRITIKE: Nikica Gabrić: Imamo nesposobnu vlast i oporbu, a nama nameću podjelu na lijeve i desne!

'Za deset godina broj stanovnika u Hrvatskoj bit će smanjen za 250 tisuća!'

Piše: PolitikaPlus
"Imamo vlast koja je nesposobna riješiti probleme i oporbu koja je nesposobna formirati se u modernu demokršćansku oporbu koja bi primoravala vlast na rješavanje poteškoća", rekao je Gabrić, koji je posebno upozorio na zaostajanje Dalmacije.

Predsjednik udruge Nacionalni forum Nikica Gabrić upozorio je danas u Splitu kako će za deset godina broj stanovnika u Hrvatskoj biti smanjen za 250 tisuća, te političkim strankama zamjerio da se bave nametanjem ideologije, a ne rješavanjem teškoća skojima se suočava stanovništvo.

"U Hrvatskoj se godišnje rodi 10 tisuća osoba manje no što ih umre, a 15 tisuća mladih godišnje ode u svijet, što znači da će nas za deset godina biti za 250 tisuća manje", istaknuo je Gabrić na skupu Nacionalnog foruma organiziranom u velikoj dvorani splitskog Nadbiskupijskog sjemeništa na temu "Dalmacija 2013".

Upozorio je na podjele u hrvatskom društvu koje izviru još iz Drugog svjetskog rata.

"Još uvijek nas dijele tko je na kojoj strani bio u drugom svjetskom ratu. Političke stranke nameću ideologiju ispred života jer se tako lakše manipulira, odnosno ako ti je otac bio partizan onda si 'lijevi', a ako ti je otac bio domobran onda si 'desni', kazao je Gabrić.

Po njegovom tumačenju Hrvatski forum ne pripada ni 'lijevo“ ni 'desno' nego je okrenut čovjeku.

"Imamo vlast koja je nesposobna riješiti probleme i oporbu koja je nesposobna formirati se u modernu demokršćansku oporbu koja bi primoravala vlast na rješavanje poteškoća", rekao je Gabrić, koji je posebno upozorio na zaostajanje Dalmacije.

On je posebice upozorio na zaostajanje Dalmacije.

"Svim vlastima puna su usta Dalmacije, ali objektivno gledajući ova regija unatoč svojim potencijalima i uvjetima kakvih nema mnogo na Mediteranu prilično zaostaje za svojom puno netraktivnijom konkurencijom – od aktivne ukupne godišnje turističke ponude, kvalitetnih smještajnih kapaciteta do primjerice dostatnog broja vezova i marina", poručio je.

Gabrić je naglasio kako se Nacionalni forum zauzima za "preporod i postupnu trabnsformaciju u hrvatsku Floridu".

Više sudionika Foruma također je upozorilo na nedovoljnu iskorištenost turističkih potencijala Dalmacije i Jadranskog mora. Naglašavano je i kako je nužno osmišljavati projekte kojima bi se privlačilo turiste na duži boravak u Hrvatskoj.

Magistar Ivo Trumbić tako je upozorio na opasnost da obalni resurski i zemljopisni prostor, kao temeljne vrijednosti koje Hrvatska ima, gube na vrijednosti "zbog nedovoljno dobrog procesa upravljanja".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

demografija, dalmacija, vlada, sdp, hdz, nikica gabrić