Mojbiz

PORUKA: Sindikati poručuju Milanoviću: Nesposobna Vlada nas je natjerala na prosvjed!

'Drago nam je zbog potpore branitelja i Crkve. Vrijeme je da pošaljemo poruku Vladi da nije napravila ništa za građane!'

FOTO: Arhiva
Piše: Ivan Klarić
'Za razliku od prijašnjih godina, prosvjed ove godine će biti veći jer u organizaciji sudjeluju sve sindikalne središnjice, a i jer nas je Vlada svojom nesposobnošću, ponavljam, natjerala da organiziramo veliki prosvjed. Vlada je trebala pokrenuti proizvodnju, otvoriti radna mjesta, što su uostalom i naveli u Planu 21, ali se to nije dogodilo. U Planu 21, isto tako, nije nigdje navedeno smanjivanje plaća i drugih prava radnika, a to se upravo događa.'

Prvomajski prosvjed je i legitimno pravo nezadovoljnih skupina u društvu, ali i predizborni trik - ustvrdio je u intervjuu za Media servis premijer Zoran Milanović. Milanović je priznao da mnogi ljudi imaju razlog doći na prosvjed planiran 1. svibnja, te da je prosvjed je logičan, ali ne i tradicionalan.

- Nije baš svake godine. Ovisno o tome kad sindikalne glavešine odluče da im je to interesantno. Što da ja kažem? Logično je - bit će među tim ljudima koji štite svoje interese i puno naših birača, ali i onih koji nisu naši birači.

Nismo nikoga iznevjerili, ponavlja Milanović jer su projekcije Vlade, uvjerava, uvijek bile racionalne i umjerene. Kategorički tvrdi da gospodarska politika Vlade nije doživjela neuspjeh.

Milanović je priznao da mu je sada žao što odmah nije više rezao, jer smanjiti bruto plaće 3 posto, kaže, nije nikakav radikalan potez.

- Da smo odmah svima, sebi i svima ostalima smanjili bruto plaće 10%. Jer, praktički, prava korisnika proračuna su ostala netaknuta. To je djelomično naš problem i to je argument koji vam niti jedan sindikalni glavešina argumentom neće moći osporiti jer neki od njih za argumente nisu zainteresirani.

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel kaže da sindikati svake godine prigodno obilježavaju Međunarodni praznik rada.

- Ne bi se složio da smo se na ovogodišnji prosvjed, kako kaže premijer, odlučili jer nam je interesantno. Nas je Vlada natjerala da im prosvjedom kažemo da su nesposobni i da do sada nisu napravili gotovo ništa da se u Hrvatskoj živi bolje, jasno će Novosel dodajući.

- Za razliku od prijašnjih godina, prosvjed ove godine će biti veći jer u organizaciji sudjeluju sve sindikalne središnjice, a i jer nas je Vlada svojom nesposobnošću, ponavljam, natjerala da organiziramo veliki prosvjed. Vlada je trebala pokrenuti proizvodnju, otvoriti radna mjesta, što su uostalom i naveli u Planu 21, ali se to nije dogodilo. U Planu 21, isto tako, nije nigdje navedeno smanjivanje plaća i drugih prava radnika, a to se upravo događa, poručuje prvi čovjek SSSH-a.

Novosel ne krije zadovoljstvo zbog potpore koju su dobili. Naime, prosvjed su podržali branitelji, Crkva i oporba.

- Drago nam je zbog te potpore, a što se tiče oporbe, tu treba biti vrlo oprezan. Pa i Zoran Milanović je, dok je bio oporba, podržavao sindikate i njihove zahtjeve pa sada govori to što govori i oduzima nam naša prava. No, podrška gore nevedenih je dobra. Trebamo poslati jasnu poruku nesposobnoj Vladi, na kraju će Novosel.

 

>> Hoće li prvosvibanjski prosvjed biti početak kraja Vlade Zorana Milanovića?

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen novosel, prvi svibanj, crkva, branitelji, prosvjed, vlada, sindikati