Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze ponovno u uzletu nakon tjedna solidnih rezultata

'Na početku sezone poslovnih izvješća plašili smo se loših izvješća kompanija, pa ovakvi rezultati ipak podržavaju tržište, premda nisu impresivni.'

Piše: PolitikaPlus

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača u daljnje poticajne monetarne mjere središnjih banaka.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,1 posto, na 14.712 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,7 posto, na 1.582 boda, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 3.279 bodova.

„Makroekonomski podaci ne podržavaju optimizam ulagača koji žele podići tržište. U ovakvom gospodarskom okruženju, teško je opravdati ovu razinu premije na dionice i teško je nazrijeti što bi moglo potaknuti daljnji snažniji rast“

Nakon oštrog pada tjedan dana prije, cijene su dionica prošloga tjedna porasle zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija u prvom tromjesečju.

Dosad je poslovna izvješća objavila 271 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 69 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, što je iznad prosjeka od 63 posto od 1994. godine. Međutim, samo ih je 44 posto ostvarilo veće prihode nego što se procjenjivalo, što je manje od prosječnih 62 posto od 2002. godine.

Prema najnovijoj anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle 3,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objave poslovnih izvješća očekivali rast od svega 1,5 posto.

„Na početku sezone poslovnih izvješća plašili smo se loših izvješća kompanija, pa ovakvi rezultati ipak podržavaju tržište, premda nisu impresivni“, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu ING Investment Management.

Među najvećim dobitnicama bile su prošloga tjedna dionice u rudarskom i energetskom sektoru, jer su se, nakon oštrog pada tjedan dana prije, ponešto oporavile cijene sirovina.

Ipak, najveću podršku tržištu pružila je nada ulagača da će središnje banke nastaviti s monetarnim poticajnim mjerama jer najveća svjetska gospodarstva nisu u dobroj formi.

„Godina nije počela snažnim rastom, kakvom smo se nadali, a signali iz ožujka poručuju da slijedi usporavanje rasta u proljetnom tromjesečju. S obzirom na smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, teško je za očekivati da bi idućih mjeseci ojačale gospodarske aktivnosti“

Američki bruto domaći proizvod porastao je u prvom tromjesečju 2,5 posto na godišnjoj razini, što predstavlja ubrzanje u odnosu na mršav 0,4-postotni rast u posljednjem lanjskom kvartalu. No, to je slabiji rast od 3 posto, koliko su očekivali analitičari.

„Godina nije počela snažnim rastom, kakvom smo se nadali, a signali iz ožujka poručuju da slijedi usporavanje rasta u proljetnom tromjesečju. S obzirom na smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, teško je za očekivati da bi idućih mjeseci ojačale gospodarske aktivnosti“, kaže Avery Shenfeld, ekonomist u tvrtki CIBC World Markets.

Niz podataka ukazuje i na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, drugog po veličini u svijetu, dok je eurozona u recesiji, pa iz Europske središnje banke stižu signali da bi uskoro mogla dodatno smanjiti ionako rekordno niske kamatne stope.

I dok neki analitičari smatraju da bi daljnje labavljenje monetarne politike u najvećim svjetskim gospodarstvima moglo dodatno podržati tržište, drugi su skeptični.

„Makroekonomski podaci ne podržavaju optimizam ulagača koji žele podići tržište. U ovakvom gospodarskom okruženju, teško je opravdati ovu razinu premije na dionice i teško je nazrijeti što bi moglo potaknuti daljnji snažniji rast“, kaže Bruce McCain, strateg u Key Private Bank.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,2 posto, na 6.426 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,7 posto, na 7.814 bodova, a pariški CAC 4,3 posto, na 3.810 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 4,3 posto, na 13.884 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOW JONES, SVJETSKA TRŽIŠTA, S&P 500