A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubo-jurcic-114.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ljubo Jurčić: Ne vidim na temelju čega se govori o 70 milijardi kuna investicija u ovoj godini | Politika+
Mojbiz

DALEKO OD REALNOSTI: Ljubo Jurčić: Ne vidim na temelju čega se govori o 70 milijardi kuna investicija u ovoj godini

'Možda znaju nešto što mi ne znamo.'

Piše: Vanja Deželić

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, uz podršku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, još je jednom najavio da će investicije u ovoj godini doseći nevjerojatnih 70 milijardi kuna. Ako se tome pridoda procjena publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly o padu BDP-a za 0,5 posto tada se može kazati da ministri znaju nešto što nitko drugi ne zna!

Najavljivali su to i početkom godine, sada su ponovili. Valjda znaju o čemu pričaju iako po onome što se plasira u javnost uistinu ne vidim kako bismo došli do 70 milijardi kuna od investicija

- Ne vidim da je to moguće, ali Branko Grčić je u boljoj poziciji to vidjeti. Očito zna nešto što mi ne znamo, a to nije teško ako ima uvid u sve statističke podatke u koje mi nemamo. Najavljivali su to i početkom godine, sada su ponovili. Valjda znaju o čemu pričaju iako po onome što se plasira u javnost uistinu ne vidim kako bismo došli do 70 milijardi kuna od investicija - rekao nam je profesor, ministar gospodarstva u vladi Ivice Račana i stručnjak za ekonomska pitanja Ljubo Jurčić.

U svim tim milijardama Vlada bi sudjelovala s oko 20 milijardi kuna, dok bi 50 'otpalo' na investicije iz privatnog sektora.

- To je oko dvadeset posto više nego lani i uistinu su takve prognoze optimistične. Time bismo godinu završili na nuli, što je pozitivno - kaže Jurčić.

No procjene pokazuju novi pad BDP-a.

- Ponavljam, ono što se plasira u javnost ne pokazuje otkuda bismo došli do tolikih investicija, ali oni očito znaju nešto što mi ne znamo. Jedino me strah da ne bi bilo kao devedesetih, da se produktivnost poveća rezanjem radnih mjesta. To je isključivo matematički profitabilno, ali u praksi nije politika koja dugoročno donosi profit - pojašnjava nam profesor.

Jedino me strah da ne bi bilo kao devedesetih, da se produktivnost poveća rezanjem radnih mjesta. To je isključivo matematički profitabilno

Ustvrdio je da bi bez obzira na sve bio sretan kada bismo godinu završili s minusom od jedan posto "jer to je realnost". Također, ne vjeruje u strane investicije, barem ne one koje bi povećale proizvodne kapacitete. Čak i nakon ulaska u Europsku uniju.

- Ako pričamo o stranim investicija koje povećavaju proizvodne kapacitete, njih neće biti. Ako pričamo o stranim investicijama kroz kupovinu nekretnina u hrvatskom vlasništu, njih će biti. Ova politika uostalom pogoduje takvoj vrsti investicija i za očekivati je da će se one temeljiti isključivo na kupovini našeg vlasništa - upozorava Jurčić.

Nakon svih ovih prognoza možemo se samo nadati da naši ministri uistinu imaju uvid u nešto u što svi ostali nemaju, pa da će investicije dosegnuti "magičnih" 70 milijardi kuna, čime bismo 2013. godinu "pozdravili" s pozitivnom nulom na kontu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

investicije, ljubo jurčić, BDP