Ivan Klarić

KOLUMNA: Prava istina o Milanovićevoj Vladi: Puno planova, ali realizacija je (dosad) izostala

Posve smiješno zvuči da nam nisu ništa obećavali, jer činjenice govore suprotno.

Piše: Ivan Klarić

Tri ministra, tri gospodarska stratega. Novi planovi. Branko Grčić, Ivan Vrdoljak i Siniša Hajdaš Dončić jučer su nam opet predstavili nove planove investicija u zemlji u kojoj u prva tri mjeseca nije bilo ni jedne strane investicije. Da, dobro ste pročitali. Ni jedne strane investicije.

Milanović, Linić, Grčić i ostali svoje otrovne strelice svom žestinom odašilju ka HDZ-u. Istina je, HDZ je u osam godina gospodarski i moralno uništio zemlju, koruptivnim aferama je Hrvatsku i njene građane svukao do gole kože, ali opravdati svoj neuspjeh na grijesima svojih prethodnika više ne može proći.

Tako porazan rezultat ipak nije obeshrabrio ministre pa su građanima poslali još jednu optimističnu poruku - do kraja godine u Hrvatskoj investicije će dosegnuti 70 milijardi kuna. Grčić je taj podvig učinio ozbiljnijim kada je rekao da brojku od 70 milijardi kuna investicija garantira svojom pozicijom. Ipak, kada su ga novinari pitali, znači li to da će otići ako ne ispuni zacrtani cilj, Grčić se brzo ispravio pa kazao da će građani na sljedećim parlamentarnim izborima odlučiti je li uspio ili ne.

 

Koliko su njihove prognoze realne ili ne, pokazat će vrijeme, no nikako se ne možemo oteti dojmu da je jučerašnja najava troje ministara, u godinu i pol dana mandata aktualne Vlade, samo nastavak slatkih obećanja i najava koje su nam budile nadu. Na našu žalost, realizacija je dosad izostala. I premda nas ministri pa i premijer Zoran Milanović uvjeravaju da nisu nikoga iznevjerili i da su projekcije Vlade uvijek bile realne i racionalne, realnost je ipak malo drugačija.

 

Od dolaska na vlast pa čak i u vrijeme predizborne kampanje, Milanović i suradnici uvjeravali su nas da će se brzo obračunati s nezaposlenošću, nelikvidnošću, da neće biti rezova, smanjivanja plaća. Nisu spominjali ni rast PDV-a, obećavali su val investicija koji će pokrenuti zemlji. Na našu žalost, to se dosad nije dogodilo. U međuvremenu, bili smo svjedoci političkih obračuna unutar vladajuće koalicije, politički podobnih imenovanja u javnim i državnim tvrtkama i ministarstvima kao i međusobnim prepucavanjima anonimnih izvora unutar SDP-a.

Posve smiješno zvuče izjave premijera i ministara da nam nisu ništa obećavali, jer činjenice govore suprotno. Ako ne vjerujete, potražite na Youtubeu video prvog predstavljanja famoznog Plana 21 u zagrebačkoj Tvornici.

Zato posve smiješno zvuče izjave premijera i ministara da nam nisu ništa obećavali, jer činjenice govore suprotno. Ako ne vjerujete, potražite na Youtubeu video prvog predstavljanja famoznog Plana 21 u zagrebačkoj Tvornici. Tamo se svašta pričalo, ali se do danas malo toga i ostvarilo. Osim što smo doživjeli neke mjere koje se tada, ali i tijekom cijele kampanje, i nije baš spominjalo.

 

A kada ih se suoči s neispunjenim obećanjima, aktualni ministri uvijek se vraćaju jednom te istom opravdanju - HDZ-u. Gotovo uvijek kada trebaju odgovoriti na jasna pitanja zašto nisu ispunili predizborna obećanja, Milanović, Linić, Grčić i ostali svoje otrovne strelice svom žestinom odašilju ka HDZ-u. Istina je, HDZ je u osam godina gospodarski i moralno uništio zemlju, koruptivnim aferama je Hrvatsku i njene građane svukao do gole kože, ali opravdati svoj neuspjeh na grijesima svojih prethodnika više ne može proći.

 

Činjenica je da vladajući nisu povukli hrabre i strateške poteze tako da do danas većih rezultata, osim rješavanja brodogradnje kao i sporog uvođenja reda u državne financije, nemaju. To je prava istina o učinku Vlade Zorana Milanovića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branko grčić, zoran milanović, plan 21