Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: I azijski ulagači oraspoloženi smanjenjem ključnih kamata ECB-a

'ECB-ov potez pokazuje da su vlasti u najvećim gospodarstvima odlučne rješavati probleme.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon što je Europska središnja banka smanjila ključne kamate, što pokazuje da su monetarne vlasti u svijetu spremne i dalje poticati rast gospodarstava.

„ECB-ov potez pokazuje da su vlasti u najvećim gospodarstvima odlučne rješavati probleme i uvesti daljnje mjere, ako bude potrebno, što je pozitivno za tržišta kapitala“

Burzovni indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju bili su u 7,30 sati u plusu između 0,1 i 1,8 posto, a samo su u Singapuru cijene dionica jutros pale, 0,6 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 posto.

Ulagače je oraspoložilo jučerašnje smanjenje ključnih kamata Europske središnje banke za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,50 posto, i poruka njezina predsjednika Marija Draghija da su moguće i daljnje mjere, ako to bude potrebno kako bi se eurozona izvukla iz recesije.

Mjere ECB-a nadovezale su se na odluku američke središnje banke Feda dan prije da će i dalje agresivno provoditi tzv. kvantitativno popuštanje monetarne politike, kao i na odluku japanske središnje banke prije mjesec dana da će u gospodarstvo ubrizgati 1.400 milijardi dolara kako bi suzbila deflaciju i potaknula rast.

„ECB-ov potez pokazuje da su vlasti u najvećim gospodarstvima odlučne rješavati probleme i uvesti daljnje mjere, ako bude potrebno, što je pozitivno za tržišta kapitala“, kaže Lee Jae-hun, analitičar u tvrtki Mirae Asset Securities.

Zbog toga ulagače nije pokolebao ni jutros objavljeni podatak o usporavanju rasta aktivnosti u uslužnom sektoru Kine, drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Ipak, trguje se oprezno jer se čeka izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno poslijepodne i koje obično znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je u travnju broj zaposlenih porastao za 145.000, više u odnosu na 88.000 u ožujku, dok bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,6 posto.

I dok je smanjenje kamata ECB-a pozitivno utjecalo na tržišta kapitala, euro se na valutnim tržištima našao pod pritiskom. Tim više što je najavljeno i dalje labavljenje monetarne politike u eurozoni, ako to bude potrebno.

Jučer se neposredno nakon odluke ECB-a o smanjenju kamata tečaj eura probio iznad 1,32 dolara, jer se takva odluka očekivala. No, nakon Draghijeve najave daljnjih mjera, cijena eura zaronila je na 1,3070 dolara, a na tim se razinama kreće i jutros.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura blago je porasla s jučerašnjih 127,95 na 128,10 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skočio na 98,05 jena, dok se jučer u ovo doba kretao oko 97,20 jena.

Nakon što je jučer skočila za gotovo 3 dolara, ili 3,3 posto, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 20-ak centi, na 93,80 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSCI, AZIJSKE BURZE, MARIO DRAGHI, FED, ECB