Scena

KARAVANA: U Karlovcu četiri tisuće bikera upozorilo na stanje koje vlada na cestama

'Masovnim okupljanjem skrećemo pozornost na sebe.'

FOTO: kaportal
Piše: PolitikaPlus/Hina

Preko četiri tisuće motociklista sa svih hrvatskih strana, od dalmatinskih otoka do Čakovca i Vukovara, te iz Njemačke, Italije, Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine, okupilo se u Karlovcu na drugoj manifestaciji „Karavana za život-bikeri na cesti“ s ciljem da se svim sudionicima u prometu ukaže na prisutnost motociklista, brze ali i najugroženije motorizirane skupine u cestovnom prometu.

U proteklih je sedam godina u Hrvatskoj poginulo 724 motociklista i morali smo nešto poduzeti. Masovnim okupljanjem skrećemo pozornost na sebe i šaljemo poruku vozačima da imamo pravo na vožnju, ali i pravo na život, te da nam ne oduzimaju prednost, da koriste retrovizore i jednostavno paze na sebe i nas

Predsjednik udruge „Karavana za život-bikeri na cesti“ Mladen Stjepan Vitković kazao je za Hinu da potporu manifestaciji daju predsjednik RH Ivo Josipović, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo prometa, veza i infrastrukture, a pokrovitelj je Grad Karlovac.

Neposredno prije starta u Zagrebu, gdje se okupilo mnoštvo motociklista iz sjevernih hrvatskih krajeva i inozemstva, da zajedno auto-cestom dođu na glavno sastajalište svih sudionika u karlovačkoj poslovnoj zoni Ilovac, Vitković je kazao da će u 16 sati svih četiri tisuće motorista zajedno proći kroz Karlovac i doći na Sportsko-rekreacijski centar (SRC) „Korana“.

"U proteklih je sedam godina u Hrvatskoj poginulo 724 motociklista i morali smo nešto poduzeti. Masovnim okupljanjem skrećemo pozornost na sebe i šaljemo poruku vozačima automobila, autobusa i teretnih vozila da imamo pravo na vožnju, ali i pravo na život, te da nam ne oduzimaju prednost, da koriste retrovizore i jednostavno paze na sebe i nas, kazao je Vitković.

Dodao je da ne skrivaju činjenicu da i bikeri griješe, te zato, uz pomoć Policijske akademije, Policijske uprave karlovačke i Auto-škole „Tomac“ imaju na SRC „Korana“ poligon spretne i sigurne vožnje. Takvi se preventivni programi provode kroz godinu i drugdje, pa i među biciklistima u školama.

Zabavni program sa živom svirkom trajat će do dva sata. Slijedi odmor, a sutra će se dio bikera samo vratiti na svoja odredišta, dok će dio njih u organizaciji Turističke zajednice Grada Karlovca posjetiti NP Plitvička jezera i druga turistička odredišta.

Prošle je godine na manifestaciji, koja se tada održala prvi put i to u organizaciji udruge „Hrvatski branitelji bikeri“, bilo je prikupljeno dovoljno novaca za tri seta za reanimaciju za karlovačku Opću bolnicu . Ove će se godine karlovačkoj Stanici Hrvatske gorske službe spašavanja nabaviti dva odijela za ronjenje, najavio je Vitković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bikeri, karlovac, karavana za život