Svijet

VULKAN : Filipini: Erupcija vulkana Mayon, 5 mrtvih

Mayon je u posljednjih 400 godina erumpirao 48 puta

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Jedan od najaktivnijih filipinskih vulkana Mayon, u utorak je erumpirao ispustivši visok stup pepela, a stanovnici koji žive na njegovim padinama navode da je vjerojatno smrtno stradalo pet osoba, prenijele su lokalne vlasti.

 

Mayon je u posljednjih 400 godina erumpirao 48 puta, a najsmrtonosnija erupcija dogodila se 1814. kada u velike količine lave odnijele 1.200 ljudskih života.

Mjesni dužnosnici prenose da se prema vrhu vulkana u trenutku kada je počeo erumpirati uspinjalo dvadesetak lokalnih vodiča i turista, među kojima ima i stranih državljana, rekao je ravnatelj Povjerenstva za upravljanje prirodnim katastrofama Eduardo del Rosario.

 

"Prema posljednjim informacijama kojima raspolažemo, smrtno je stradalo pet, a sedam ljudi je ozlijeđeno", rekao je Del Rosario, dodavši kako još nema preciznih podataka o potencijalno većem broju žrtava te da nije poznato je li riječ o Filipincima ili strancima.

 

Lokalni turistički radnik za AFP je potvrdio da se pet stranih turista i vodič zateklo na oko 500 metara od kratera u trenutku kada je kiša vruće lave i kamenja počela izlaziti iz njegova grotla.

 

Vulkan Mayon nalazi sa na jugu glavnoga otoka arhipelaga, Luzona. Glavni filipinski seizmolog Renato Solidum rekao je kako nema potrebe da se stanovništvo koje živi oko vulkana evakuira te je eksploziju ocijenio minimalnom.

 

Mayon je u posljednjih 400 godina erumpirao 48 puta, a najsmrtonosnija erupcija dogodila se 1814. kada u velike količine lave odnijele 1.200 ljudskih života.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poginuli, filipini, erupcija, vulkan