A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-miloloza-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivan Miloloža: Zašto je Linićeva retorika apsolutno promašena | Politika+
Mojbiz

JAVNA POLEMIKA: Ivan Miloloža: Zašto je Linićeva retorika apsolutno promašena

Ivica Mudrinić: Uvjeti za investicije nisu povoljni, u što kraćem roku treba reformirati javni sektor.

Piše: Vanja Deželić

Investicije su glavna tema u 2013. godini, a polemike su zaoštrene nakon što su iz vlade najavili da očekuju da bi ove godine mogle dosegnuti trenutno teško zamislivih čak 70 milijardi kuna, što bi nas dovelo tek do pozitivne nule. Problem je što analitičari ne znaju otkud takve prognoze, ministar Branko Grčić govori da samo Bog zna hoće li uslijediti gospodarski rast te uz Slavka Linića poziva zapanjene privatnike - neka više investiraju.

 

>> Ljubo Jurčić: Ne vidim na temelju čega se govori o 70 milijardi kuna investicija u ovoj godini

Da postoji više novca moglo bi se i više investirati. Ali nije to jedini i najveći problem. Kad se poplaćaju sva davanja, ponajviše ona državi, ostaje jako malo novca.

Na udaru javnosti je aktualna vlada, koja pak odgovornost prebacuje na svoje prethodnike, čime pokazuje da nema rješenja.

- Hrvatska će izvući koristi iz ulaska u Europske unije samo promjenom mentaliteta. Vlada i Ministarstvo financija su spremni na to, a pitanje je je li spreman i privatni sektor. Upravo privatni sektor ima ogromne probleme jer se ne uspijevaju pokrenuti unatoč prebacivanju poreznog tereta s gospodarstva na građane. Bez Vladinih investicija privatnici ne znaju u što bi uložili i kako pokrenuti investicije. Trebali bi više investirati - rekao je Slavko Linić.

Naravno, privatnici su ostali u čudu, jer problema koje im stvara vlast ima toliko da im je teško i pobrojati. Naime, na stotine projekata stoji jer je administracija i više nego spora. Na to se upozorava godinama, ali i dalje nitko ne čuje, no svejedno se izgovaraju ovakve kritike.

- Toliko ljudi me već pitalo da komentiram Linićevu izjavu... Što reći na tako nešto - upitao se nekadašnji predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i uspješni poduzetnik Ivan Miloloža.

No ipak je odlučio suzdržati se od grubljih komentara na ministrov račun i argumentima objasnio zašto je njegova retorika apsolutno promašena.

Da administracija nije toliko spora i prepuna prepreka bilo bi lakše provesti silne projekte koji su na čekanju i po nekoliko godina

- Privatni sektor krpa kraj s krajem. Da postoji više novca, moglo bi se i više investirati. Ali nije to jedini i najveći problem. Kad se poplaćaju sva davanja, ponajviše ona državi, ostaje jako malo novca. Također, da ne pričam o administraciji, ona je najveći problem i ne bi bilo toliko strašno da se više od deset godina ne upozorava na nju - kaže Miloloža.

Najveći problem je sporost, zbog koje je na čekanju mnogo projekata.

- Da nije toliko spora i prepuna prepreka bilo bi lakše provesti silne projekte koji su na čekanju i po nekoliko godina - tvrdi uspješni menadžer, koji je jasno dao do znanja ministrima Slavku Liniću i Branku Grčiću da su kritike uputili u krivom smjeru.

Rezime svega jest da su sukobi privatnika i vlasti uistinu nepotrebni i krajnje nepoželjni jer u situaciji smo kada nam treba njihova potpuna suradnja.


.........

 

.........

 

Mudrinić: uvjeti za investicije nisu povoljni


Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić ocijenio je danas da je privatni sektor iznio većinu tereta krize te smanjio broj zaposlenih i veličinu angažiranog kapitala jer uvjeti poslovanja nisu dovoljno dobri za investicije. J
avni sektor i dalje nije restrukturiran i nisu provedene potrebne reforme, a bez toga je teško stvoriti uvjete za investicije, izjavio je Mudrinić u stanci završnog predstavljanja vladinih mjera za poticanje investicija Proinvesta.

Treba potaknuti Vladu da nastavi sa započetim aktivnostima olakšavanja poslovanja i da pojača napore u stvaranju uvjeta u kojima je moguće investirati, privući kapital i ostvariti ekonomski zaokret, smatra Mudrinić. Kaže da su neke od zapreka maknute, ali da su uvjeti poslovanja za privatni sektor i dalje složeni zbog brojnih neporeznih nameta, ukupnog poreznog opterećenja koje je visoko, te birokratskih prepreka investicijama.

Ipak, HUP pozdravlja što Vlada konačno jasno iznosi sastavnice ekonomske politike koju želi voditi, kaže Mudrinić te stoga današnji događaj ocjenjuje važnim događajem koji ima smisao i svrhu.

Mudrinić zagovara hitnu provedbu reformi javnog sektora u što kraćem roku. Ocjenjuje da među gospodarstvenicima postoji nada i optimizam, međutim, kaže da nedostaje vizija ukupnog društvenog razvitka, kao i sektorske strategije.

Svi čekaju signal i zaokret, a on bi mogao nastupiti ulaskom Hrvatske u EU, smatra Mudrinić, dodajući da bi to bi mogao biti okidač koji je pred nama. (P/H)


 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branko grčić, slavko linić, privatni sektor, vlada, ivan miloloža