Zagreb

HDZ: Margareta Mađerić: Novac za pročistač trošen neodgovorno i rasipnički

'Pročistač je jedan od projekata aktualnog gradonačelnika i SDP-ove vlasti u Gradu Zagrebu koji nije planski niti realno pripremljen niti izveden. Sredstva su trošena netransparentno i rastrošnički.'

Piše: PolitikaPlus

HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Margareta Mađerić danas je pročistač otpadnih voda nazvala jednom od najspornijih gradskih investicija, ustvrdivši da je novac za taj projekt trošen netransparentno i rasipnički, priopćeno je iz HDZ-a.

"Pročistač je jedan od projekata aktualnog gradonačelnika i SDP-ove vlasti u Gradu Zagrebu koji nije planski niti realno pripremljen niti izveden. Sredstva su trošena netransparentno i rastrošnički", rekla je Mađerić, upozorivši da je i Državna revizija 2010. "nabrojila sve sporne činjenice iz javno-privatnog partnerstva koje će građani Zagreba skupo plaćati kroz fiksne naknade za pročišćavanje".

Podsjeća da uređaj za pročišćavanje vodi tvrtka Zagrebačke otpadne vode (ZOV), u čijoj će nadležnosti uređaj ostati sljedećih 28 godina, sve dok ne prijeđe u nadležnost druge tvrtke.

"Zagrebačke otpadne vode u vlasništvu su Konzorcija koji čine RWE Aqua GmbH. Svaki mjesec Grad Zagreb plaća Konzorciju 33 milijuna kuna, neovisno koliko vode pročistio. Gradsko Vijeće ne želi otkriti točnu cijenu dosadašnjeg izgrađenog projekta, a projekt je, zbog navodnih stalnih dopuna, za sada poskupio na 265 milijuna eura", ustvrdila je Mađerić.

Upozorila je i da, unatoč uloženom, još nije gotov glavni cjevovod, koji dovodi otpadne vode iz Novog Zagreba prema Žitnjaku, kao ni deponij mulja, te da nekoliko tisuća metara kanala još nije natkriveno pa "jako smrdi i otežava kvalitetu života brojnim građanima".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pročistač otpadnih voda, margareta mađerić