Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa

Dionice tehnoloških divova Applea i IBM-a poskupile su više od 1 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača u jačanje gospodarske aktivnosti.

Dow Jones ojačao je 48 bodova, ili 0,32 posto, na 15.105 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 posto, na 1.632 boda, a Nasdaq indeks 0,49 posto, na 3.413 bodova.

„Ciklični sektori bit će vjerojatno prilično snažni u kratkom roku, što se temelji na jačanju nekih dijelova gospodarstva“

Rekordni doseg S&P 500 indeksa peti dan zaredom zahvaljuju se nadi ulagača u ubrzanje rasta američkog gospodarstva, pa su najveće dobitnice jučer bile dionice u cikličnim sektorima, kao što su financijski, rudarski i tehnološki.

Dionice tehnoloških divova Applea i IBM-a poskupile su više od 1 posto.

„Ciklični sektori bit će vjerojatno prilično snažni u kratkom roku, što se temelji na jačanju nekih dijelova gospodarstva“, kaže Bryan Evans, portfelj menadžer u fondu Cozad Asset Management.

Podršku tržištu pružaju i solidni poslovni rezultati kompanija za prvo tromjesečje. Dosad je izvješća objavilo više od 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je većina nadmašila očekivanja po pitanju zarada, ali je podbacila po prihodima.

Premda su očekivanja bila niska, solidni rezultati kompanija poticali su ulagače. No, kako se sezona objave kvartalnih financijskih izvješća bliži kraju, tako slabi podrška tržištu.

„Kada ta sezona završi, nema realnih fundamentalnih razloga za kupnju dionica, stoga bi tržište moglo predahnuti“, kaže Bruce Zaro, strateg u fondu Delta Global Asset Management.

No, ne očekuje veću korekciju cijena dionica na niže jer tržište podržava labava monetarna politika najvećih središnjih banaka u svijetu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 posto, na 6.583 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,83 posto, na 8.249 bodova, novu najvišu razinu u povijesti, a pariški CAC 0,89 posto, na 3.956 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasdaq, s&p 500, dow jones, wall street, svjetska tržišta, ibm, apple