Mojbiz

PROCJENE: UniCredit: U Hrvatsku bi se u 2014. moglo sliti oko 900 milijuna eura investicija

UniCredit u ovoj godini očekuje pad hrvatskog gospodarstva za 0,8 posto.

Piše: PolitikaPlus

U Hrvatsku bi se ove godine moglo sliti oko 900 milijuna eura neto izravnih stranih investicija, dok bi gospodarstvo moglo zabilježiti pad od 0,8 posto, rečeno je na konferenciji za novinare UniCredita u Istanbulu.

„Manje inozemnih investicija od Hrvatske u regiji srednje i istočne Europe (SIE) ove bi godine mogle privući Slovačka, 0,7 milijardi eura, te Bosna i Hercegovina, pola milijarde eura. Najviše bi investicija, pak, mogla privući Poljska, 9 milijardi eura“, kazao je Gianni Franco Papa, voditelj UniCreditova odjela za srednju i istočnu Europu, na marginama godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).

Manje inozemnih investicija od Hrvatske u regiji srednje i istočne Europe (SIE) ove bi godine mogle privući Slovačka, 0,7 milijardi eura, te Bosna i Hercegovina, pola milijarde eura

UniCredit u ovoj godini očekuje pad hrvatskog gospodarstva za 0,8 posto, a negativne stope rasta u regiji mogle bi zabilježiti i Slovenija, 1,6 posto, te Mađarska, 0,1 posto.

Odgovarajući na upit novinara razmišlja li UniCredit o povlačenju kapitala iz Hrvatske zbog lošeg makroekonomskog okruženja te o njegovom preusmjeravanju u druge zemlje u regiji s višim stopama rasta, Papa je kazao da o tome u banci ne razmišljaju.

"Unatoč recesiji, u Hrvatskoj imamo vrlo visoku adekvatnost kapitala, a bankarska industrija je stabilna. S oporavkom eurozone poboljšat će se situacija i u Hrvatskoj, a s ulaskom u EU 1. srpnja otvorit će se i veće mogućnosti financiranja putem strukturnih fondova, u čemu će i UniCredit sudjelovati", rekao je Papa.

Rast SIE regije nadmašit će rast zapadne Europe

Idućih bi godina gospodarski rast u srednjoj i istočnoj Europi trebao nadmašiti rast u zemljama zapadne Europe, što bi se moglo ostvariti više na temelju ulaganja, nego potrošnje, jer je potrebno modernizirati zastarjelu infrastrukturu i uvesti napredne tehnologije.

„Kriza u Europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji nije utjecala na dugoročni potencijal srednje i istočne Europe. Priča o 'ekonomskoj konvergenciji“ i dalje je aktualna, zahvaljujući potrebi za poboljšanjem regionalne infrastrukture i institucionalnog okruženja“, rekao je Papa.

Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u zemljama SIE iznosi otprilike jednu trećinu od prosjeka eurozone, što znači da ta regija i dalje ima značajan potencijal rasta, a poboljšanje pokazatelja konkurentnosti samo će ojačati put rasta u regiji.

Pristupanje mnogih zemalja SIE u Europsku uniju i eurozonu idućih bi godina trebalo osigurati dodatni impuls poboljšanju poslovnog okruženja u regiji.

Unatoč recesiji, u Hrvatskoj imamo vrlo visoku adekvatnost kapitala, a bankarska industrija je stabilna. S oporavkom eurozone poboljšat će se situacija i u Hrvatskoj, a s ulaskom u EU 1. srpnja otvorit će se i veće mogućnosti financiranja putem strukturnih fondova, u čemu će i UniCredit sudjelovati

„Nakon kraha posljednjih godina, procjenjuje se da će se izravna strana ulaganja u SIE regiju postupno oporaviti te udvostručiti do 2020. godine“, istaknuo je Papa.

Smatra da će vanjska trgovina i dalje biti glavni pokretač gospodarske uspješnosti u zemljama SIE regije, a Njemačka, Rusija, Italija, Kina i Nizozemska predstavljat će i dalje pet glavnih trgovinskih partnera.

Uz to, gospodarski rast u SIE regiji ubrzat će se zahvaljujući povećanju domaće konkurentnosti. Po procjenama UniCredita, najviše stope rasta u ovoj godini u SIE regiji ostvarit će Kazahstan, 5,5 posto, a potom Rusija, 3,6 posto, i baltičke zemlje, iznad 3 posto.

U fokusu mali i srednji poduzetnici

„Mali i srednji poduzetnici trebaju biti jedna od žarišnih točaka bankovnog financiranja, s obzirom na njihov veliki značaj za gospodarstva SIE regije. Financiranje putem subvencija EU-a i princip sufinanciranja pokazali su se vrlo učinkovitima u osiguravanju dovoljne likvidnosti jer su mala i srednja poduzeća također jedan od najrizičnijih segmenata“, kazao je Aurelio Maccario, voditelj Strateškog planiranja u UniCreditu.

Naveo je da je od 2007. do 2013. godine u SIE regiju usmjereno 180 milijardi eura iz strukturnih fondova EU-a, a sličan iznos očekuje i od 2014. do 2020. godine. Kako EU inače financira samo 50 do 85 posto vrijednosti projekta, komercijalne banke igraju ključnu ulogu u osiguravanju dodatnog novca, kazao je Maccario.

Istaknuo je i da su se Svjetska banka, EIB i EBRD obvezali osigurati dodatnih 30 milijardi eura za rast u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi, za rješavanje prioritetnih područja kao što su mali i srednji poduzetnici, obnovljivi izvori energije, energetska učinkovitost i inovacije.

Kako se očekuje snažnija potražnja, kreditna će se aktivnost ubrzati u skladu s gospodarskim rastom.

„Tijekom prva tri mjeseca ove godine spremnost za kreditiranje i standardi za kreditiranje nastavili su se poboljšavati u većini segmenata, kao odgovor na dinamiku potražnje“, kazao je Maccario.

Očekuje se da će kreditiranje poduzeća nadmašiti potrošačke kredite te dosegnuti ukupnu prosječnu stopu rasta u jugoistočnoj Europi od 7,1 posto od 2013. do 2015. godine i 9,6 posto od 2016. do 2020. godine.

Trenutni podaci o udjelu kreditiranja ukazuju na srednjoročni i dugoročni potencijal bankovnog sektora u SIE. U eurozoni su lani krediti poduzećima činili prosječno 48 posto BDP-a, ali samo 16 posto u Poljskoj, 22 posto u Češkoj, 28 posto u Rusiji i 31 posto u Turskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

investicije, hrvatska, unicredit