Crna kronika

NA DANAŠNJI DAN: U Valpovu obilježen Dan progona Nijemaca i Austrijanaca

Svi Nijemci i Austrijanci su u roku od 15 minuta istjerani iz svojih domova 11. svibnja 1945. i odvedeni logore.

Piše: PolitikaPlus

Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika žrtvama logora Valpovo na mjesnom groblju u Valpovu obilježila Dan progona Nijemaca i Austrijanaca - Varteibungstag.

Na današnji dan 1945. godine u rano jutro svi Nijemci i Austrijanci su u roku od 15 minuta istjerani iz svojih domova s onim što su mogli ponijeti u rukama i pod prijetnjom oružja otjerani u logore Josipovac, Valpovo i Krndija

Na današnji dan 1945. godine u rano jutro svi Nijemci i Austrijanci su u roku od 15 minuta istjerani iz svojih domova s onim što su mogli ponijeti u rukama i pod prijetnjom oružja otjerani u logore Josipovac, Valpovo i Krndija, čime je počela primjena zloglasne Odluke Predsjedništva AVNOJ-a od 21. studenoga 1944. godine, kazala je Renata Trischler, izvršna direktorica Njemačke zajednice.

Proglašeni smo, rekla je, "krivcima za nacističke zločine i u to ime započeo je genocid nad osobno nedužnim ženama, djecom i stacima, a o čemu se šutjelo od 1945. godine do 1990-tih godina".

Samo u valpovačkom logoru ubijeno je ili umrlo od neljudskih uvjeta života oko 1500 osoba, među kojima velik broj djece, rekla je Trischler. Dodala je kako je prema dostupnim podatcima samo na postoru istočne Hrvatske poslije Drugog svjetskog rata ubijeno oko 5000 Nijemaca i Austrijanaca.

Vijence su položili i zapalili svijeće bivši logoraši valpovačkog logora Nikola Mak i Elizabeta Jung, koji su evocirali uspomene na teške dane provedene u tom logoru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

progon, austrija, njemačka, valpovo, režim, logor