Hrvatska

SVJESNI: Vesna Pusić: U Europsku uniju hrvatski građani ne ulaze euforično nego realistično

'Od 1. srpnja do kraja godine moramo naći načina da na projekte 'potrošimo' 450 do 490 milijuna eura.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić je na stranačkom predizbornom skupu u Radoboju, u Krapinsko-zagorskoj županiji, istaknula europsku orijentiranost Hrvatske te ocijenila da u Europsku uniju (EU) hrvatski građani ne ulaze euforično, nego realistično.

Pusić je podsjetila da su rezultati referenduma pokazali da dvije trećine građana podržava ulazak Hrvatske u EU dok je trećina izrazila svoju skeptičnost. Iako žali što u EU nismo ušli već 2004., istaknula je da u svakom zlu ima nešto dobro.

Činjenica da u Europsku uniju nismo ušli 2004., što bi meni doduše bilo drago, nego ulazimo sada 2013. doprinijela je da hrvatski građani ne ulaze euforično već realistično. Od 1. srpnja do kraja godine moramo naći načina da na projekte 'potrošimo' 450 do 490 milijuna eura

"Činjenica da u Europsku uniju nismo ušli 2004., što bi meni doduše bilo drago, nego ulazimo sada 2013. doprinijela je da hrvatski građani ne ulaze euforično već realistično. Od 1. srpnja do kraja godine moramo naći načina da na projekte 'potrošimo' 450 do 490 milijuna eura. Ukupno nam stoji na raspolaganju oko 600 milijuna eura, no dio toga su sredstva za prilagodbu Schengenu", podsjetila je Pusić.

Predsjednica HNS-a kazala je da isključivo o našoj "pameti" ovisi hoćemo li iskoristiti ta sredstva i da je vrijeme da se prihvatimo metaforične "lopate", odnosno da počnemo koristiti glave i "pamet". Naglasila je kako odgovornost za to ne "leži" samo na državi, nego i na poduzetnicima te općinama, gradovima i županijama pred kojima je prilika da znatno uvećaju svoje proračune i da je "vrijeme da se krene".

Što se tiče uspjeha HNS-a na lokalnim izborima, Pusić očekuje iskorak u cijeloj Hrvatskoj odnosno utrostručenje broja župana, a što se vijećnika tiče cilj je stranke povećanje od 10 posto.

"Stranku ćemo postepeno, korak po korak, vraćati na razinu na kojoj je bila, odnosno na poziciju koja joj pripada. Taj proces već traje i to se osjeća na terenu", kazala je Pusić.

Odgovarajući na novinarski upit oko mogućih otkaza kabinskom osoblju u Croatia Airlinesu, Pusić je istaknula da je "bijeli štrajk" kroz bolovanje nešto što je apsolutno protiv pravila. Stručne komisije trebaju provjeriti o čemu se radi i u skladu s time postupiti, ali s druge strane ne treba politizirati ono što nije političko, smatra Pusić.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je danas u Čakovcu na tribini "Građanska Hrvatska dio Europe građana". Prije tribine je u svojstvu predsjednice HNS-a održala sastanak sa zamjenikom međimurskog župana i HNS-ovim kandidatom za međimurskog župana na lokalnim izborima Matijom Posavcem.

Podržavši njegovu kandidaturu i koaliciju s HSLS-om i HSS-om rekla je kako je on idealna osoba da županiju koja graniči s dvije zemlje članice EU uvede u veliku europsku obitelj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fond, europska unija, vesna pusić, hns