Sport

13. SVIBNJA: Dinamo - Crvena zvezda: Neodigrana utakmica bila je uvod u Domovinski rat

Utakmicu je obilježio potez Bobana koji je stao u zaštitu navijača Dinama i udario 'milicajca'.

Piše: Ivan Klarić
Usred cijelog kaosa, nekoliko Dinamovih igrača je ostalo na terenu, dok su igrači Crvene zvezde već napustili teren i bili u svlačionicama. Zvonimir Boban, kapetan Dinama, napao je policajca koji je napadao Dinamovog navijača. BBB-ovci su se uskoro stavili u obranu Bobana poput tjelesnih čuvara. Zbog tog čina, Boban je postao svojevrsni nacionalni junak, dok su ga Srbi proglasili "nacionalistom".

Utakmica između zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde 13. svibnja 1990. ostala je čuvena u novijoj hrvatskoj povijesti. No, ne po nogometu budući da nikad nije niti odigrana. Na stadionu su izbili neredi između navijačke skupine Bad Blue Boys te Delija (navijača Crvene zvezde) predvođenih Arkanom.

Taj datum je bio samo par tjedana nakon održavanja prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj na kojima su premoćno pobijedile stranke koje su se zalagale za neovisnost Hrvatske. Izgredi na stadionu su rezultirali činjenicom da je 60 ljudi bilo ozlijeđeno. Oko 3000 "Delija" je došlo na utakmicu u Zagreb. Nekoliko sati prije utakmice po Zagrebu su se događale tučnjave između Bad Blue Boysa i Delija na ulicama. No, prave nevolje su počele dolaskom navijača na stadion. Delije, u svom ograđenom prostoru, su počeli razbijati po stadionu nastojeći se probiti do mjesta gdje su bili Bad Blue Boysi. Pri tom su uzvikivali "Zagreb je Srbija!" i "Ubit ćemo Tuđmana!" Probivši zaštitnu ogradu počeli su napadati Dinamove navijače stolicama i noževima. BBB - razljućeni potezima svojih suparnika - pokušali su se probiti na teren pola sata kasnije, ali su bili brzo napadnuti od postrojbe specijalne policije koju su većinom činili Srbi koji su bili blagi prema ponašanju gostujućih navijača. Policajci su se pritom koristili palicama i suzavcem. Za par minuta, situacija se otela nadzoru, budući da BBB više nisu mogli biti zadržani od strane policije. BBB su izašli na teren kako bi se dočepali Delija. Sat vremena kasnije, s desecima ozlijeđenih, bitka je završila.

Usred cijelog kaosa, nekoliko Dinamovih igrača je ostalo na terenu, dok su igrači Crvene zvezde već napustili teren i bili u svlačionicama. Zvonimir Boban, kapetan Dinama, napao je policajca koji je napadao Dinamovog navijača. BBB-ovci su se uskoro stavili u obranu Bobana poput tjelesnih čuvara. Zbog tog čina, Boban je postao svojevrsni nacionalni junak, dok su ga Srbi proglasili "nacionalistom". Bio je suspendiran od strane Jugoslavenskog nogometnog saveza na 6 mjeseci te je protiv njega podignuta optužnica, unatoč tomu što je napadnuti policajac (za kojeg se naknadno ispostavilo da je bio Bošnjak) javno oprostio Bobanu taj napad. Mnogo godina kasnije govoreći o spomenutom incidentu Boban je uzjavio.

- Mogu samo reći da sam reagirao na jednu veliku nepravdu koja je bila toliko očita da jednostavno čovjek s minimalnim dignitetom i nacionalnim ponosom ili čovjek koji ima osjećaj za za minimalnu pravdu ne može ostat miran. Ne može ne reagirat na neki način. Ja sam kasnije bio isprovociran budući da ja jesam psovao, svašta sam vikao milicajcima i tako bilo je, bilo je sigurno i s moje strane dosta provokacija prije nego što me onda milicajac udario i onda sam mu ja vratio, kazivao je Boban.

 

 

 

CNN: Utakmica koja je promijenila svijet

 

Prije dvije godine, također na obljetnicu nikad odigrane utakmice, američka televizijska postaja CNN izabrala je pet nogometnih utakmica koje su "promijenile svijet", a među njima je bila i utakmica između Dinama i Crvene zvezde koja se 13. svibnja 1990. godine trebala igrati na stadionu Maksimir. Utakmica nije odigrana zbog izgreda koje su izazvali navijači beogradskog kluba, a mnogi je smatraju i početkom Domovinskog rata.

CNN opisuje prekinutu utakmicu u Maksimiru kao uvod u hrvatsko-srpski rat i opisuje slavni "kung-fu" udarac legendarnog Dinamovog kapetana Zvonimira Bobana u prsa policajca koji je napao jednog navijača zagrebačkog kluba.

"Bio sam spreman riskirati sve, svoj život, karijeru i sve za hrvatski cilj," prenio je CNN Bobanovu izjavu.

U tekstu se navodi kako je navijače Crvene zvezde predvodio Arkan, jedan od vođa paravojnih postrojba koji je svoje jedinice većinom regrutirao iz redova Delija. CNN navodi kako je Međunarodni sud u Haagu podigao optužnicu protiv Arkan zbog ratnih zločina, no ubijen je prije nego što je izašao pred sud.

CNN je naveo i izjavu Nevena Anđelića, autora knjige 'Bosna i Hercegovina: Kraj ostavštine' koji susret Dinama i Crvene zvezde smatra najvažnijom utakmicom u povijesti Jugoslavije. "Utakmica je imala političke konotacije i ona je bila jasan znak nadolazećeg nasilja," kazao je Anđelić.

CNN je događaje s Maksimira uvrstio na četvrto mjesto svoje ljestvice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZVONIMIR BOBAN, CRVENA ZVEZDA, DINAMO