A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dukat-mlijeko-100.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dukat i Vindija poskupljuju za prosječno četiri do pet posto | Politika+
Tvrtke

TRŽIŠTE: Dukat i Vindija poskupljuju za prosječno četiri do pet posto

'Zbog vrtoglavog rasta ulaznih troškova, posebno cijena energenata, te negativnih kretanja na tržištu primorani smo na to.'

Piše: PolitikaPlus

Dukat i Vindija povećat će cijene svojih proizvoda, a iz te dvije tvrtke tvrde kako je njihovo prosječno povećanje 4, odnosno 5 posto, dok poskupljenje obrazlažu povećanjem ulaznih troškova, posebice rastom cijena energenata.

Dukat je korigirao prosječne prodajne cijene prema trgovini za 4 posto. Međutim, kao i do sada, finalne cijene Dukatovih proizvoda na policama, ovisit će, među ostalim, i o marži trgovaca kao i o uvjetima na tržištu

"Dukat je korigirao prosječne prodajne cijene prema trgovini za 4 posto. Međutim, kao i do sada, finalne cijene Dukatovih proizvoda na policama, ovisit će, među ostalim, i o marži trgovaca kao i o uvjetima na tržištu", odgovorili su iz te tvrtke na upit o povećanju cijena.

"Zbog vrtoglavog rasta ulaznih troškova, posebno cijena energenata, te negativnih kretanja na tržištu, Dukat je s 15. svibnja prisiljen izvršiti korekciju cijena svog asortimana", obrazlažu iz Dukata.

Porast ulaznih troškova predstavlja iznimno veliko opterećenje za proizvođačke cijene koje rastu u odnosu na prošlu godinu, dok istovremeno prodajna cijena prema trgovini pada, navode iz Dukata i dodaju kako su, unatoč uvođenju PDV-a na mlijeko, cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u prva četiri mjeseca pale u odnosu na isto razdoblje lani.

I u Vindiji kažu kako su "u želji da očuvaju postojeću razinu proizvodnje i radna mjesta, prilagodili cijene svojih mliječnih proizvoda nepovoljnim uvjetima na tržištu, nastalima prvenstveno kao rezultat rasta cijene energenata i drugih ulaznih troškova u proizvodnji".

Pri donošenju odluke ključno im je bilo, kažu u Vindiji, pronaći model koji će omogućiti održivu proizvodnju, a da pritom u što manjoj mjeri utječe na standard potrošača.

"Zato smo odlučili primijeniti najnižu stopu povećanja cijena u prosječnom iznosu od 5 posto", odgovaraju iz Vindije uz napomenu kako su istovremeno, u suradnji s trgovačkim lancima, osigurali brojne akcije u kojima će neki njihovi proizvodi imati povoljnije i pristupačnije cijene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

energenti, dukat, vindija