Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Slabljenje jena dovodi do novog uzleta dionica japanskih izvoznika

Raste konkurentnost japanskih proizvoda na svjetskom tržištu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi jutros se trguje oprezno, dok se japanski Nikkei indeks, po prvi puta nakon pet i pol godina, probio iznad psihološki važne razine od 15.000 bodova, što se zahvaljuje slabljenju jena.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dosegnuvši 15.060 bodova.

I dok je jačanje dolara pozitivno utjecalo na Tokijsku burzu, loše je utjecalo na tržišta sirovina.

Cijene dionica porasle su i u Singapuru te Hong Kongu, između 0,1 i 0,5 posto, dok su burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji pali između 0,1 i 0,7 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,2 posto.

Snažan skok tokijskog Nikkei indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica japanskih izvoznika, što je posljedica slabljenja jena, zbog čega raste konkurentnost japanskih proizvoda na svjetskom tržištu.

Na ostalim azijskim burzama trguje se oprezno jer nema značajnijih vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište u jednom ili drugom smjeru. Stoga ulagače nisu ohrabrili ni jučerašnji novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

I dok je jačanje dolara pozitivno utjecalo na Tokijsku burzu, loše je utjecalo na tržišta sirovina.

Jučer je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala za više od 90 centi, da bi se jutros stabilizirala oko 94,30 dolara po barelu.

Slabost cijena sirovina izazvala je, pak, pritisak na dionice rudarskog i energetskog sektora, pa je jutros najviše pao australski ASX indeks, koji sadrži dionice nekih od najvećih svjetskih rudarskih kompanija.

A uspon dolara zahvaljuje se naznakama jačanja američkog gospodarstva, što je izazvalo špekulacije da bi Fed uskoro mogao smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, što bi značilo da nakon dugog razdoblja labavljenja počinje zaoštravati monetarnu politiku.

Na valutnim se tržištima tečaj dolara jutros kreće oko 102,15 jena, nedaleko najviše razine u četiri i pol godine od 102,40 jena, koju je dosegnuo jučer navečer.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura pala na 1,2935 dolara, dok se jučer u ovo doba kretala oko 1,30 dolara.

No, euro je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 131,85 na 132,15 jena, nedaleko najviše razine u tri godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVJETSKA TRŽIŠTA, NIKKEI