Mojbiz

IZGUBLJENI: Hrvatska gospodarska diplomacija: Njezin program nema tko napisati

Primjer koliko vladina politika ima promašene ciljeve je interes stranih državnih poduzeća za CO.

Piše: Ilijana Grgić

Hoće li  gospodarska diplomacija konačno zaživjeti i u Hrvatskoj, hoće li diplomatska i konzularna predstavništva, osim političke i kulturne, imati sve jaču ulogu gospodarske promidžbe Republike Hrvatske u svijetu? Svi će vam u 'jedan glas' reći – naravno, a drugi – pa zar to već i ne rade?!? 

 

SKOKO: Hrvatska ima sjajnih diplomata ali nažalost i previše onih koji nisu dorasli izazovu suvremene diplomacije već su ondje završili po kojekakvim političkim i interesnim linijama te doživljavaju svoju poziciju kao svojevrsnu nagradu a nikako kao operativni posao od kojeg se očekuju konkretni rezultati.

- Još je prije desetak godina bivši njemački ministar vanjskih poslova Fischer rekao da moderni njemački diplomat mora biti gospodarski i promotivni agent svoje zemlje. Sve drugo su prazne i beskorisne priče - kaže profesor na Fakultetu političkih znanosti i stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko, koji ističe da Hrvatska ima sjajnih diplomata, ali nažalost i previše onih koji nisu dorasli izazovu suvremene diplomacije već su ondje završili po kojekakvim političkim i interesnim linijama te doživljavaju svoju poziciju kao svojevrsnu nagradu, a nikako kao operativni posao od kojeg se očekuju konkretni rezultati.

 

- Naime, od diplomata se očekuje da dogovora konkretne poslove i investicije te širi tržišta za hrvatske proizvode i usluge. A to je itekako mjerljivo - kaže Skoko.

 

Ako ne znate kako, možete učiti od onih koji to rade jako dobro. Najbolji primjer za to je 'gospodarska diplomacija' u izvedbi Poljaka koje smo mogli gledati za nedavno za posjeta njihovog predsjednika Hrvatskoj. Izdvojit ćemo samo jedan segment - osiguravateljski.

 

Nakon što je Milanovićeva Vlada najavila da će privatizirati Croatia osiguranje, zainteresiranih ne nedostaje. Tako su i predstavnici poljskog osiguravatelja PZU-a stigli u Hrvatsku kao dio delegacije gospodarstvenika zajedno sa svojim predsjednikom.

 

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović radi na programu gospodarske diplomacije, a konačnu će verziju predstaviti sredinom lipnja.

Poljaci ne kriju interes za sudjelovanje u privatizaciji Croatia osiguranja. A kao glavnog konkurenta u utrci prepoznali su Adris grupu.  

 

– S posebnim respektom gledamo na zauzimanje predsjednika jedne države da pomogne kompaniji iz svoje zemlje u preuzimanju stare hrvatske tvrtke, komentar je Adrisa dan Večernjem listu.

 

- Gospodarska diplomacija kao koncept u Hrvatskoj nažalost nije zaživjela, iako su o njoj intenzivno raspravljale sve hrvatske vlade. Međutim, kad je u pitanju gospodarska diplomacija moramo imati u vidu kako diplomati ne smiju biti prepušteni sami sebi već to mora biti doslovce zajednička ofenziva svih političkih, gospodarskih i kulturnih institucija države - ističe Skoko, te uz Poljake kao primjer navodi i kampanju GREAT kojom se promovira Britanija kao atraktivna, sposobna i uspješna država te nastoje privuci nove investicije.

 

- Kad je sustav uhodan, iskoordiniran i proaktivan, a u zemlji stvoreni uvjeti za poslovanje onda je i diplomatima olakšan posao - napominje Skoko.

 

No, Hrvatskoj se taj sustav uhodava više od 20 godina, i nikako da se pokrene. Svaka vladajuća garnitura najavi da će nešto napraviti, ali na kraju nastavi samo dobro uhodanim floskulama.  

 

SKOKO: Gospodarska diplomacija kao koncept u Hrvatskoj nažalost nije zaživjela, iako su o njoj intenzivno raspravljale sve hrvatske vlade Diplomati ne smiju biti prepušteni sami sebi već to mora biti doslovce zajednička ofenziva svih političkih, gospodarskih i kulturnih institucija države

Tako u Ministrastvu vanjskih i europskih poslova na upit o gospodarskoj diplomaciji odgovaraju sljedeće:

 

'Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović radi na programu gospodarske diplomacije, a konačnu će verziju predstaviti sredinom lipnja. Jučer je početna verzija programa predstavljena na sastanku Kluba izvoznika održanom na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.  MVEP želi saslušati sve zainteresirane gospodarstvenike kako bi što preciznije napravili plan gospodarske promocije Hrvatske, a želi staviti na raspolaganje sve resurse koje Ministarstvo ima, od uprava na Zrinjevcu do diplomatsko-konzularnih predstavništava kako bi se pomoglo hrvatskim tvrtkama. Upravo zato radimo na koordinaciji svih institucija (od agencija do državnih ureda i ministarstava) kako bi se zajedničkim i fokusiranim djelovanjem pomoglo hrvatskim tvrtkama i gospodarstvu.'

 

Ni samo nismo baš uvjereni da će se po tom pitanju nešto pokrenuti, s obzirom da se zamjenik ministrice Joško Klisović ni sam ne snalazi  u 'gospodarsko-diplomatskim vodama'.

 

Klisović se naime nije proslavio u  Kazahstanu, gdje je došao promovirati Hrvatsku kao zemlju u koju se isplati investirati.

 

Na novinarski upit što bi u Hrvatskoj moglo biti interesantno za kazahstanske gospodarstvenike, Klisović je dao sljedeći odgovor: 'Nažalost, ne mogu odgovoriti na to pitanje, jer mi treba više vremena da bih vam pribavio više informacija o širem području interesa za kazahstanske gospodarstvenike u Hrvatskoj.'

Iako su se u resornom ministarstvu 'vadili' dao se radi samo o dijelu intrevjua, taj dio govori jako mnogo i ukazuje na kronični problem.

 

Ostaje nam samo čekati sredinu lipnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministarstvo vanjskih i eu poslova, joško klisović, investicije, božo skoko