Hrvatska

ODLUKA: Vlada zapošljava 40 ljudi, navodno zbog realizacije investicijskih projekata

''Utvrđeno postojanje uskih grla u državnoj administraciji za provedbu javnih projekata.''

Piše: p/h

 

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić objasnio je da je u četiri mjeseca funkcioniranja radnih skupina za investicije utvrđeno postojanje uskih grla u državnoj administraciji za provedbu javnih projekata.

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će u Ministarstvu pravosuđa te Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave zbog jačanja kapaciteta javne uprave za realizaciju investicijskih projekata biti zaposleno 40 novih ljudi.

U Ministarstvu pravosuđa tako će se raspisati natječaji za 26 novih radnih mjesta.

U Sektoru za imovinske propise i upravni nadzor za deset viših upravnih savjetnika na određeno vrijeme, u Odjelu za drugostupanjske postupke Službe za drugostupanjske postupke i upravni nadzor za četiri viša upravna savjetnika, tri samostalna upravna referenta, jednog upravnog referenta i dva administrativna referenta te u Službi za stvarna prava i posebne imovinskopravne poslove za po jednog voditelja Odjela za stvarna prava i Odjela za imovinskopravne poslove i dva viša upravna savjetnika.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja bit će zaposleno osam diplomiranih inženjera građevine/arhitekture i dva diplomirana pravnika, a u Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave četiri stručna savjetnika – specijalista.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zaduženo je za koordinaciju s ministarstvima te komisijom koji su, stoji u vladinoj odluci, dužni novac za plaće osigurati u okviru svojih limita ukupnih rashoda koje Vlada utvrđuje smjernicama ekonomske i fiskalne politike za pojedina trogodišnja razdoblja.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić objasnio je da je u četiri mjeseca funkcioniranja radnih skupina za investicije utvrđeno postojanje uskih grla u državnoj administraciji za provedbu javnih projekata.

Ovom odlukom ćemo zaposliti ljude koji će to pokriti kako bi se ti projekti brže rješavali, kazao je i najavio da će na sličan način Vlada ubuduće kontrolirati zapošljavanje u državnoj i javnoj upravi.

"Donošenje posebih odluka vlade je u funkciji daljnje kontrole zapošljavanja, a u svrhu racionalizacije javnog sektora", ustvrdio je Grčić.

Podsjetio je da je u mandatu prošle vlade broj zaposlenih u javnom sektoru porastao za 12 tisuća, dok je u isto vrijeme u privatnom sektoru oko 180 tisuća ljudi ostalo bez posla.

"To je jedna neravnoteža o kojoj moramo voditi računa tako da Vlada na ovaj način zapravo kontrolira zapošljavanje u javnoj službi", ponovio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

investicije, branko grčić