Tvrtke

SINDIKAT I UPRAVA: Postignut je dogovor, nema štrajka u HŽ Putničkom prijevozu

Nakon uspješno provedenog postupka mirenja, sindikat i Uprava HŽ Putničkog prijevoza dogovorili su se oko svih važnih pitanja navedenih u zahtjevima iz najave štrajka, kažu u HŽ-u.

Piše: PolitikaPlus

Postignut je dogovor između Sindikata strojovođa Hrvatske i Uprave HŽ Putničkog prijevoza pa sutra neće biti najavljenog štrajka u željezničkom putničkom prometu, doznaje se iz HŽ-a.

Nakon uspješno provedenog postupka mirenja, sindikat i Uprava HŽ Putničkog prijevoza dogovorili su se oko svih važnih pitanja navedenih u zahtjevima iz najave štrajka, kažu u HŽ-u.

Dogovoreno je da Sindikat strojovođa neće organizirati i provoditi štrajk ni industrijske akcije u HŽ Putničkom prijevozu u sljedećih godinu dana, osim eventualnih industrijskih akcija i štrajka koje će biti u vezane uz kolektivno pregovaranje.

Strane u sporu su se sporazumjele da će unaprijediti i intenzivirati socijalni dijalog te da će Sindikat strojovođa biti uključen u restrukturiranje. Dogovoreno je i da će se pouzdanost vozila unaprijeđivati zajedničkim naporima, kažu u HŽ-u.

Predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan izrazio je zadovoljstvo dogovorom, zahvaljujući čemu strojovođe neće sutra između 10 i 16 sati zaustaviti vlakove u putničkom prometu.

Dosad smo imali problema sa socijalnim dijalogom s poslodavcem, no nakon današnjeg dogovora to bi trebalo biti otklonjeno, a sindikat uključen u restrukturiranje HŽ Putničkog prijevoza, pogotovo kad se radi o broju zaposlenih, kaže Mrgan.

Planom restrukturiranja predviđa se smanjenje broja zaposlenih s oko 2.100 na 1.700 radnika, uz provedbu procesa informatizacije i modernizacije, a nama je važno da time neće biti obuhvaćeni samo proizvodni radnici nego i administracija, ističe Mrgan.

Nakon restrukturiranja HŽ Putnički prijevoz trebao bi biti sposoban za samostalno poslovanje na tržištu, kako bi spremno dočekao 1. siječnja 2017. godine, kada će početi liberalizacija i u segmentu putničkog prometa (liberalizacija teretnog prometa počinje odmah po ulasku Hrvatske u EU, 1. srpnja ove godine).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SINDIKATI, HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ, ŠTRAJK