Mojbiz

SLOVENIJA: Alenka Bratušek: Tužit ćemo Moody's jer su nam srušili rejting tijekom prodaje obveznica

''Neopravdano su se umiješali u postupak izdavanja slovenskih državnih obveznica.''

Piše: p/h


S Moody'som su stupili u kontakt prije road showa za plasman obveznica, ali im mogućnost snižavanja rejtinga nije bila spomenuta ni jednom riječju, rekla je Bratušek, dodavši da bi u slučaju da je za tu mogućnost znala, Slovenija tada privremeno odustala od akcije.

Slovenija razmišlja o mogućoj tužbi protiv bonitetne agencije Moody's koja joj je drastično snizila kreditni rejting, usred aktivnosti vlade na izdavanju državnih obveznica, izjavila je premijerka Alenka Bratušek u razgovoru za mariborski dnevnik Večer od subote.

"Razmišljano o pravnoj akciji protiv Moody'sa i tome sam osobno naklonjena. Neopravdano su se umiješali u postupak izdavanja slovenskih državnih obveznica, a tako nešto ne bi smjela nijedna kreditna agencija", rekla je Bratušek.

Prodajom dviju obveznica u američkim dolarima Slovenija se početkom svibnja na financijskom tržištu uspjela zadužiti za 2,7 milijardi eura, pri čemu je za obveznicu s desetogodišnjim dospijećem morala ponuditi kamatu od šest posto. Ministarstvo financija moralo je međutim aktivnosti na plasmanu obveznica privremeno prekinuti, nakon što je Moody's snizio kreditni rejting Slovenije za dvije razine.

Moody's je 1. svibnja kreditni rejting Slovenije snizio sa Ba1 na Baa2, signalizirajući potencijalnim investitorima da je slovenski državni dug dospio u kategoriju "smeća", zbog problema u slovenskom bankarskom sektoru i povećane vjerojatnosti da će Slovenija trebati međunarodnu financijsku pomoć, što premijerka Alenka Bratušek ustrajno negira.

Prije mogućih pravnih akcija slovensko ministarstvo financija zatražit će od Moody'sa pojašnjenje jer su s tom agencijom stupili u kontakt prije road showa za plasman obveznica, ali im mogućnost snižavanja rejtinga nije bila spomenuta ni jednom riječju, rekla je Bratušek, dodavši da bi u slučaju da je za tu mogućnost znala, Slovenija tada privremeno odustala od akcije.

Bratušek je za Večer ustvrdila da su neopravdane medijske špekulacije kako Europska komisija nije zadovoljna programom kojim njena vlada namjerava stabilizirati javne financije i sanirati banke, a od Bruxellesa očekuje da će joj produžiti rok za smanjivanje proračunskog manjka na razinu ispod tri posto BDP-a jer su tu odgodu dobile i neke druge zemlje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

REJTING, MOODY'S, SLOVENIJA, ALENKA BRATUŠEK, BONITET