Hrvatska

VUKOVAR: Pat pozicija u vukovarskom gradskom vijeću: HDZ-ova i SDP-ova strana imaju jednak broj vijećnika

Srpskoj manjini zakonom je zajamčena trećina vijećničkih mjesta, što mijenja izborne rezultate

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon što su prebrojani svi listići na izborima za Gradsko vijeće Vukovara i objavljeni prijevremeni rezultati, lako bi se moglo dogoditi da u Vukovaru ne dođe do formiranja Gradskoga vijeća u prvom pokušaju, mišljenja su u vukovarskom SDP-u.

Na izborima za Gradsko vijeće Vukovara, koalicija HDZ-HSP AS-HSLS-DC-BUZ osvojila je 42,04, koalicija SDP-HSU-Zelena lista 32,02 posto, a izborni prag prešao je još i SDSS koji je osvojio 10,94 posto glasova. U mandatima, HDZ je dobio 11, SDP osam, a SDSS 2 vjećnička mjesta.

Goran Bošnjak (SDP), koji je ujedno i predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, podsjeća da je srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru zakonom zajamčena trećina vijećničkih mjesta u Gradskome vijeću.

PENAVA: "Ne postoji mogućnost poslijeizborne suradnje koalicije predvođene HDZ-om i SDSS-a, čak ni po cijenu neformiranja Gradskog vijeća."

"To znači da od 21 vjećnika, pripadnika srpske nacionalne manjine mora biti sedam, a trenutačno ih mi na listi SDP-a imamo dvoje i SDSS dvoje što znači da nedostaje još troje. Stoga će još po jednoga vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine dati koalicije SDP-a i HDZ-a te SDSS te će u konačnici koalicija HDZ-HSP AS-HSLS-DC-BUZ imati 12, SDP-HSU-Zelena lista devet, a SDSS troje vijećnika", pojašnjava Bošnjak.

Napominje da bi to značilo da bi se u konačnom preslagivanju vlasti, na jednoj strani našao HDZ s 12, a na drugoj SDP i SDSS s ukupno 12 vijećnika, što bi moglo onemogučiti formiranje Gradskog vijeća.

Također je kazao kako SDP očekuje da Željko Sabo u drugom krugu izbori i drugi gradonačelnički mandat rekavši da u toj stranci smatraju da je HDZ-ov kandidat Ivan Penava ostvario maksimalan broj glasova, dok Sabo u drugom krugu očekuje podršku pripadnika srpske nacionalne manjine koji su u prvom krugu glasovali za svoja tri kandidata.

"I pored ćirilice i refleksije problema s državne razine, uvjeren sam da će naš kandidat Željko Sabo proći u drugom krugu bez većih teškoća", ocjenio je Bošnjak.

Dosadašnji vukovarski gradonačelnik, kandidat koalicije SDP-HSU-Zelena lista Željko Sabo (SDP) osvojio je 42,51, a kandidat koalicije HDZ-HSP AS-HSLS-DC-BUZ Ivan Penava (HDZ) 40,33 posto glasova.

Penava smatra da u pogledu raspleta situacije oko formiranja Gradskog vijeća treba pričekati da prođe drugi krug izbora za gradonačelnika.

"Zadovoljni smo jer smo ostvarili ono što smo željeli. Preokrenuli smo negativne trendove i HDZ se nalazi u Vukovaru u uzlaznoj putanji", kaže Penava.

Također je kazao da ne postoji mogućnost poslijeizborne suradnje koalicije predvođene HDZ-om i SDSS-a, čak ni po cijenu neformiranja Gradskog vijeća.

"Ako će nam oni trebati da bi bili na vlasti, radije idemo u oporbu", zaključio je Penava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LOKALNI IZBORI, IZBORI, VUKOVAR, Željko Sabo, Ivan Penava, Goran Bošnjak