Hrvatska

PREGLED: Promjena mišljenja: Pogledajte kako je nekada Milanović govorio o Bandiću

Milanović u zadnje vrijeme žestoko kritizira Bandića. Ali, prije samo nekoliko godina o njemu je pričao više no pozitivno.

Piše: Ivan Klarić

Izborna utrka za gradonačelnika Zagreba svela se na dva imena - Milan Bandić i Rajko Ostojić. Činjenica je da aktualni gradonačelnik metropole ima veliku, pa i nedostižnu prednost ispred kandidata SDP-a. Toga su svjesni svi - i Ostojić, i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, i članovi te stranke.

 

No, stvarajući barem prividnu vjeru kako Ostojić ima šanse ugroziti Bandića, šef SDP-a je u nekoliko javnih istupa nakon poraza Ostojića u prvom krugu žestoko napadao Milana Bandića. I očito zaboravio na svoju ne tako davno vrlo blisku prošlost s Milanom Bandićem.

 

Milan Bandić Zoranu Milanoviću bio je pravi izbor za Zagreb 2007. i 2009, štoviše, bio je glavni adut te stranke. I tada je Milanović o Bandiću pričao biranim riječima. Danas, totalni obrat. Milanović iz svih 'oružja' udara po Bandiću. Evo nekoliko podsjetnika kako se mijenjalo raspoloženje Milanovića prema Bandiću.

 

Milan Bandić Zoranu Milanoviću bio je pravi izbor za Zagreb 2007. i 2009, štoviše, bio je glavni adut te stranke. I tada je Milanović o Bandiću pričao biranim riječima. Danas, totalni obrat. Milanović iz svih 'oružja' udara po Bandiću. 

Zoran Milanović, 10. listopada 2007. Index.hr.

 

- Opet se kao i pred prošle izbore pojavljuju priče o prijavama i dokumentima protiv njega, a te optužbe imaju jednako smisla kao i one da ja tučem ženu.

 

Zoran Milanović, Hina. 20 travnja 2009.

 

- Milan Bandić najbolji je kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, a koalicija SDP-HSU jamstvo kvalitetne i poštene gradske vlasti', poručio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović prilikom potpisivanja međustranačkog sporazuma između zagrebačkog SDP-a i HSU-a o zajedničkom nastupu na svibanjskim lokalnim izborima. Upitan hoće li to što govori potvrditi i 17. svibnja, odnosno glasovati za Bandića, Milanović je odgovorio: 'Naravno da ću glasovati za Milana Bandića'.

 

Zoran Milanović, Novi list. 2008. godina.

 

Možete li dati ocjenu rada Milana Bandića na čelu Zagreba? 'Puno rada, puno rezultata. I puno prostora za još više u budućnosti'.

 

Zoran Milanović, Jutarnji list. 6. rujna 2008.

 

- Bandić jako puno radi, a o stilu neka govore stilisti. Rezultata je mnogo i bit će ih još.' Ali Bandić je pod više USKOK-ovih istraga. 'Koliko znam, nije ni pod jednom, ali znam za dvije koje se tiču Holdinga. Nažalost, u takvoj magnitudi posla, to je moguće. Tražim od organa pravne države da utvrde tko je odgovoran'.

 

Zoran Milanović, Jutarnji list, 21. svibnja 2013.

 

- Očekivao sam da će građani Zagreba prepoznati Rajka kao neusporedivo kompetentnijeg i čistijeg kandidata od aktualnoga gradonačelnika. Bez repova, bez sumnji. Ali u politici se katkad može izabrati i najgoreg od najgorih. To se i sada događa, ali suprotstavit ću se tome na svaki mogući politički način', kaže Milanović. Uvjerava da će i dalje stvari nazivati pravim imenom.

 

'Skupština je i dosad mogla malo kontrolirati gradonačelnika, sada će moći još manje. Ako je to cijena koju SDP mora platiti da bi se pročistio, platit ćemo je. Pojave poput Bandića su me i dovele u politiku jer sam želio da se takve pojave iskorijene. Znam da je to teško, pogotovo zato što mi igramo prema pravilima, a naši protivnici prema pravilima kafanske makljaže. Ali povijest pamti šampione. A kao premijer ću se držati zakona i surađivati sa svakim legitimno izabranim', tvrdi Milanović i dodaje da u Zagrebu sve smrdi na korupciju i da će se njegova stranka boriti protiv toga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, zoran milanović, rajko ostojić