Sport

NAPAD: Mile Horvat u Saboru: Incident u Krnjaku doveo je u pitanje suživot

Zastavu su, kako je izvijestio načelnik te općine Rade Kosanović, skinuli pripadnici Hajdukove navijačke skupine Torcide na proutovanju korz Krnjak.

Piše: PolitikaPlus

Skidanje zastave srpske nacionalne manjine sa zgrade općine u Krnjaku doveo je u pitanje suživot većinskog i manjinskog naroda na tom području, kazao je SDSS-ov saborski zastupnik Mile Horvat nakon stanke koju je u ime svog Kluba zatražio u Saboru povodom tog incidenta.

Zastavu su, kako je izvijestio načelnik te općine Rade Kosanović, skinuli pripadnici Hajdukove navijačke skupine Torcide na proutovanju korz Krnjak.

"Zastava srpske nacionalne manjine u Općini Krnjak stoji od 2004. godine i dosad ona nikome nije smetala jer je tijekom proteklih desetak godina izgrađen korektan suživot između većinskog i manjinskog naroda“, kazao je Horvat.

Požalio se i na to što su mediji zastavu koja je skinuta nazvali srpskom te su ju čak i pogrešno prikazivali na snimku. "Ta zastava koja je gore visila je zastava srpske nacionalne manjine regulirana Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i ona se umnogome razlikuje od zastave Republike Srbije", poručio je Horvat.

Ako smo dosad tolerirali u predizbornim kampanjama govor netolerancije prema pojedinim etničkim skupinama zašto se onda čudimo ako netko u alkoholiziranom stanju ovako reagira, rekao je.

Očekuje reakciju Ministarstva unutarnjih poslova, kao i da pravosuđe napravi svoj posao, te osudu od Hrvatskog sabora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je kako Hrvatska gradi društvo visokih demokratskih standarda, tolerancije, razumijevanja, uvažavanja i prava nacionalnih manjina. Neprihvatljiva je svaka diskriminacija, posebno diskriminacija naših građana s osnova ili s konotacijama nacionalnih ili međunacionalnih odnosa ili diskriminacije, rekao je leko.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

torcida, sdss, mile horvat, krnjak