Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nakon jučerašnjih 7 posto u crvenom, Tokijska burza i jutros potonula više od 2 posto

''Puno je nesigurnosti na japanskom tržištu, što bi moglo loše utjecati na povjerenje ulagača.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica i jutros pale, drugi dan zaredom, ali ne tako oštro kao dan prije, kada je japanski Nikkei indeks potonuo više od 7 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u posljednje dvije godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Australiji pale između 0,2 i 2,1 posto.

„Puno je nesigurnosti na japanskom tržištu, što bi moglo loše utjecati na povjerenje ulagača. Mislim da je tržište pred tehničkom korekcijom nakon snažnog rasta posljednjih mjeseci“

Nakon jučerašnjeg pada za 2,2 posto, jutros je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oslabio daljnjih 0,6 posto, zaronivši na najnižu razinu u mjesec dana.

Na samom početku današnjeg trgovanja Nikkei indeks skočio je više od 3 posto, nadoknadivši dio jučerašnjeg 7,3-postotnog gubitka, kada je ulagače obeshrabrio pad industrijske aktivnosti u Kini i mogućnost smanjivanja poticajnih monetarnih programa američkog Feda.

Međutim, ubrzo se Nikkei ponovno našao pod pritiskom, pa je pred kraj današnjeg trgovanja u minusu od oko 2 posto.

„Puno je nesigurnosti na japanskom tržištu, što bi moglo loše utjecati na povjerenje ulagača. Mislim da je tržište pred tehničkom korekcijom nakon snažnog rasta posljednjih mjeseci“, kaže Stan Shamu, strateg u tvrtki IG.

Od polovice studenoga prošle godine, kada je Shinzo Abe, koji je mjesec dana kasnije postao premijer, predložio agresivno labavljenje monetarne politike i nove fiskalne mjere za poticanje gospodarstva, Nikkei indeks skočio je oko 60 posto.

I na ostalim su azijskim burzama cijene dionica jutros pale, ali ne tako snažno kao u Japanu.

Ulagače nisu ohrabrile ni izjave dvaju dužnosnika američkog Feda koji su poručili da središnja banka neće samo tako povući poticajne monetarne mjere te da bi se iznosi za kupnju obveznica mogli povećavati ili smanjivati ovisno o situaciji u gospodarstvu.

Programima otkupa državnih i hipotekarnih obveznica Fed mjesečno na financijska tržišta ulijeva 85 milijardi dolara, što je glavni razlog snažnog rasta cijena dionica na Wall Streetu već dulje vrijeme, pa se ulagači plaše da bi smanjivanjem tih programa tržište izgubilo podršku.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio nakon poruka da bi monetarna politika u SAD-u i dalje mogla ostati vrlo labava.

Zbog toga je njegov tečaj pao s jučerašnjih 102,80 na 101,50 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 1,2850 na 1,2925 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, euro je oslabio, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 131,90 na 131,10 jena.

Nakon što je jučer oslabila za 3 centa, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skliznula daljnjih 40-ak centi, na 93,80 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AZIJSKE BURZE, JAPAN, NIKKEI, MSCI, SVJETSKA TRŽIŠTA