Hrvatska

U ISČEKIVANJU PRESUDE: Hrvatski svjetski kongres pozvao na molitvu 'za pravdu' za haške zatvorenike

U srijedu će se izreći prvostupanjske presuda pred Haškim tribunalom

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski svjetski kongres pozvao je Hrvate širom svijeta da se ujedine u molitvi "za pravdu" šestorici dužnosnika nekadašnje Herceg-Bosne, kojima će se u srijedu izreći prvostupanjske presuda pred Haškim tribunalom, ističući da je neutemeljena teza tužiteljstva o postojanju udruženog zločinačkog pothvata da se dio teritorija BiH pripoji Hrvatskoj, objavili su mediji u BiH.

 

Tužiteljstvo je za Prlića, Stojića, Petkovića i Praljka zatražilo maksimalne kazne od 45 godina zatvora, za Ćorića 35-godišnju kaznu zatvora, a za Pušića 25 godina. Obrana je traži oslobađajuće presude za svu šestoricu bivših dužnosnika Herceg-Bosne.

"Smatramo da je teza tužiteljstva o zajedničkom zločinačkom pothvatu, baš kao i u predmetu Ante Gotovina i Mladen Markač, u cijelosti neutemeljena. Svaki zločin treba osuditi, ali nazivanje obrane 'udruženim zločinačkim pothvatom' i osuđivanje hrvatskih uznika na toj osnovi, baca negativno svjetlo na sve ostale hrvatske branitelje, ali i na Republiku Hrvatsku kao matičnu državu hrvatskog naroda. Tome se odlučno protivimo", ističu iz HSK.

 

Pozvali su Hrvate diljem svijeta da uoči prvostupanjske presude Haškog suda u predmetu "Prlić i ostali" da se na nedjeljnim svetim misama prisjete tih haških zatvorenika iz Bosne i Hercegovine i pritom za svakoga od njih izmole molitvu i upale svijeću.

 

Sudsko vijeće Haškog tribunala u srijedu će izreći prvostupanjsku presudu protiv bivšeg predsjednika Vlade Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brune Stojića, dvojice načelnika Glavnog stožera Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i predstojnika Odjela za pritvore i razmjenu zatočenika Berislava Pušića.

Tužiteljstvo je za Prlića, Stojića, Petkovića i Praljka zatražilo maksimalne kazne od 45 godina zatvora, za Ćorića 35-godišnju kaznu zatvora, a za Pušića 25 godina. Obrana je traži oslobađajuće presude za svu šestoricu bivših dužnosnika Herceg-Bosne.

 

Haaško tužiteljstvo prije devet godina podiglo je optužnicu, a prije sedam godina počeo je sudski postupak u kojem se šestorica bivših dužnosnika Herceg-Bosne terete da su se s pokojnim predsjednikom RH Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske generalom Jankom Bobetkom i predsjednikom Herceg-Bosne Matom Bobanom tijekom rata udružili u zločinački pothvat s ciljem pripajanja dijelova teritorija Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj.

 

U sklopu zločinačkog pothvata tereti ih se za niz ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima, Srbima i drugim nehrvatima, od ubojstava i prisilnog preseljenja do silovanja radi stvaranja etnički čistog prostora u BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jadranko prlić, presuda, haški sud, slobodan praljak