A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/florence-hartmann-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hartmann: Haaški sud presudama daje alibi velikim silama | Politika+
Crna kronika

BEZBRIŽNI: Hartmann: Haaški sud presudama daje alibi velikim silama

Hartmann ocjenjuje kako se ICTY bavi "stvaranjem pravnog naslijeđa koje odgovara velikim silama koje i same imaju slične situacije u intervencijama širom svijeta”.

Piše: PolitikaPlus

Bivša glasnogovornica tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Florence Hartmann ocijenila je u razgovoru za srbijansku agenciju Tanjug da su konačne presude hrvatskom generalu Anti Gotovini i srpskom generalu Momčilu Perišiću politički potez kojim velike sile sebi daju alibi u nastojanju da izbjegnu odgovornost za intervencije širom svijeta.

U intervjuu koji prenose beogradski mediji, Hartmann ocjenjuje kako se ICTY bavi "stvaranjem pravnog naslijeđa koje odgovara velikim silama koje i same imaju slične situacije u intervencijama širom svijeta”.

ICTY godinama, svojom hrabrom interpretacijom normi međunarodnog kaznenog prava, težio učvrstiti načelo kažnjivosti i time stvorio pravne prepreke koje onemogućuju države, pa time i velike sile, da vode ratove bez previše brige

Za to svoje stajalište Hartmann se poziva na konačne presude Gotovini i Perišiću, ocjenjujući da je njima Žalbeno vijeće stvorilo "pravni presedan koji u budućnosti značajno otežava ili čak onemogućava kazneni progon vojnih zapovjednika".

"To ukazuje da je sud, u posljednjoj fazi svoga rada, ponovno stavljen pod oštru kontrolu politike”, rekla je Hartmann. Ona je ocijenila da je ICTY "godinama, svojom hrabrom interpretacijom normi međunarodnog kaznenog prava, težio učvrstiti načelo kažnjivosti" i time "stvorio pravne prepreke koje onemogućuju države, pa time i velike sile, da vode ratove bez previše brige da jednog dana i njihovi čelnici mogu biti pozvani na odgovornost".

"Pred zatvaranje Haaškog tribunala, izgleda da se žele neutralizirati ta pravna ograničenja, kako bi ih pravna regulativa koja će ostati što manje ometala", navodi Hartmann. Njezina je ocjena i da Haaški tribunal nije uspio potaknuti obnovu povjerenja u bivšoj Jugoslaviji jer u državama regije još nema volje za priznavanjem vlastitih zločina i iskreno suočavanje s prošlošću.

Nazivajući proces hrvatskim generalima "pravnom regresijom", Hartmann je rekla kako je na konkretnim primjerima, oslobađajuća presuda Gotovini svela zločine u Oluji na izolirane incidente, dok je "oslobađanjem (srpskog generala Momčila) Perišića sud jasno dao do znanja da ne želi probiti ‘veo Miloševićeve razrađene obmane’, osmišljene da uvjeri međunarodnu zajednicu i javnost kako Srbija nije sudjelovala u ratu u Hrvatskoj i BiH".

Takvim stajalištem ICTY je, drži Hartmann, "skinuo odgovornost sa Srbije za ratove i zločine". "Pred zatvaranjem, sud je, ustvari, izrekao presude koje će ometati proces suočavanja s prošlošću u Srbiji, kao i u hrvatskoj administraciji i javnosti".

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) poništilo je u veljači 2013. prvostupanjsku presudu kojom je bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić bio osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj. Haški je sud u rujnu 2011. proglasio Perišića krivim za pomoć i podržavanje višegodišnje opsade i terora nad civilima u Sarajevu i ubojstava tisuća muslimana u Srebrenici te za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba.

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je 16. studenoga 2012. oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nakon što je sud odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

icty, haag, florence hartmann