Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze: Prošlotjedni šok vjerojatno će se protegnuti i na ovaj

Na Tokijskoj burzi i jutros cijene dionica snažno osciliraju.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Prošlotjedni šok vjerojatno će se protegnuti i na ovaj tjedan. Premda se reakcija ulagača čini pretjeranom, jasno je da je dihotomija između rasta gospodarstava i cijena dionica posljednjih tjedana povećana, što navodi na zaključak da je tržište dionica pred korekcijom“

Na azijskim se burzama jutros trguje nesigurno, jer se ulagači pribojavaju korekcije cijena dionica nakon snažnog rasta početkom godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,5 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačali su između 0,1 i 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,15 posto.

Prošloga je tjedna taj indeks potonuo 2,6 posto, zaronivši na najnižu razinu u mjesec dana, zbog strahovanja ulagača da će američki Fed početi smanjivati poticajne monetarne programe, što bi moglo izazvati korekciju cijena dionica, s obzirom da su ti programi bili osnovni pokretači rasta tržišta dugo vremena.

„Prošlotjedni šok vjerojatno će se protegnuti i na ovaj tjedan. Premda se reakcija ulagača čini pretjeranom, jasno je da je dihotomija između rasta gospodarstava i cijena dionica posljednjih tjedana povećana, što navodi na zaključak da je tržište dionica pred korekcijom“, kaže Mitul Kotecha, direktor u banci Credit Agricole.

Na Tokijskoj burzi i jutros cijene dionica snažno osciliraju. Prošloga je četvrtka Nikkei indeks potonuo više od 7 posto, dok je u petak oscilirao između plus i minus 3 posto.

Jutros je u jednom trenutku Nikkei bio u minusu 3,3 posto, a analitičari kažu da velike oscilacije cijena ne čude, s obzirom na snažan rast posljednjih mjeseci.

Od polovice studenoga prošle godine, kada je Šinzo Abe, koji je mjesec dana kasnije postao premijer, predložio agresivno labavljenje monetarne politike i nove fiskalne mjere za poticanje gospodarstva, Nikkei indeks skočio je oko 60 posto.

Na valutnim se tržištima, pak, jutros trguje mirno. Tečaj eura prema američkoj valuti stabilno se kreće na razinama od petka, oko 1,2925 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura blago je skliznula sa 131 jena, koliko je iznosila u petak, na 130,65 jena.

I dolar je ponešto oslabio prema japanskoj valuti, pa mu se tečaj jutros kreće oko 101,05 jena, dok je u petak iznosio 101,25 jena.

Nakon što je u petak oslabila za 10 centa, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skliznula daljnjih 40-ak centi, na 93,70 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠINZO ABE, SHINZO ABE, NIKKEI, MSCI, SVJETSKA TRŽIŠTA, AZIJSKE BURZE, JAPAN