A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/haag-icty-zgrada-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Theodor Meron: ICTY pridonio borbi protiv nekažnjavanja zločinaca | Politika+
Crna kronika

OBLJETNICA: Theodor Meron: ICTY pridonio borbi protiv nekažnjavanja zločinaca

'Kroz suđenja i žalbene postupke, pravnu doktrinu i pomaganje nacionalnih pravosuđa Tribunal je iznimno pridonio svjetskim naporima za borbu protiv nekažnjivosti, za međunarodno pravo i za vladavinu prava na prostoru bivše Jugoslavije.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Haškog suda Theodor Meron ocijenio je u ponedjeljak, u povodu 20. obljetnice osnivanja ICTY-ja, da je taj sud pridonio borbi protiv nekažnjavanja zločinaca u svijetu te postavio pravne temelje za djelovanje drugih međunarodnih sudova uključujući Stalni kazneni sud (ICC).

"Kroz suđenja i žalbene postupke, pravnu doktrinu i pomaganje nacionalnih pravosuđa Tribunal je iznimno pridonio svjetskim naporima za borbu protiv nekažnjivosti, za međunarodno pravo i za vladavinu prava na prostoru bivše Jugoslavije", navodi se u priopćenju Merona objavljenom u Den Haagu.

ICTY je osnovan 25. svibnja 1993. rezolucijom Vijeća sigurnost UN-a 827 kao prvi međunarodni kazneni sud nakon Nuernberga i Tokija.

Vijeće sigurnosti time je pokazalo odlučnost međunarodne zajednice da se oni odgovorni za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava izvedu pred sud, kazao je Meron ističući da je stvaranje ICTY-ja odrazilo predanost međunarodne zajednice pravdi i njezinu odlučnost da se onemogući izbjegavanje kaznenoga progona bilo koga uključujući najviše političke i vojne dužnosnike.

ICTY je procesuirao 161 osobu uključujući visoko rangirane političke i vojne dužnosnike, uklonio nejasnoće na mnogim područjima međunarodnog kaznenog prava, pridonio stvaranju novih pravila za rad međunarodnih kaznenih sudova te je otvorio put stvaranju ICC-a.

Vijeće sigurnosti UN-a u povodu obljetnice ICTY-ja u priopćenju je odalo u subotu priznanje sudu "za borbu protiv nekažnjivosti za najteže zločine".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ICTY, Theodor Meron, HAAG