Svijet

SVEČANO: Na Dan sjećanja Obama odao počast palim vojnicima

'No i kada okrećemo stranicu spram desetljeća sukoba, i dok gledamo naprijed, ne zaboravimo danas da je naša nacija još uvijek u ratu.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik SAD-a Barack Obama je na svečanosti povodom Dana sjećanja odao počast palim muškarcima i ženama vojske SAD-a i podsjetio Amerikance da je SAD još uvijek u ratu.

Tijekom svečanog posjeta groblju Arlngton, počivalištu mnogih američkih vojnih žrtava, Obama je podsjetio da će iduće godine biti posljednji Dan sjećanja dok SAD ratuje u Afganistanu.

"No i kada okrećemo stranicu spram desetljeća sukoba, i dok gledamo naprijed, ne zaboravimo danas da je naša nacija još uvijek u ratu", rekao je Obama.

Za razliku od Drugog svjetskog rata ili rata u Vijetnamu, sukoba koji su dotaknuli gotovo svakog Amerikanca, danas većina građana SAD-a nije izravno pogođena vojnim sukobima na drugim kontinentima, napomenuo je Obama i podsjetio da "više od 60.000 Amerikanca još uvijek služi vojnu službu daleko od kuće u Afganistanu".

"Još uvijek izlaze u ophodnje, još uvijek žive u spartanskim operativnim bazama, još uvijek riskiraju svoje živote kako bi izvršili svoju misiju. I kada daju život, još uvijek ih se sahranjuje na grobljima u tihim kutevima naše zemlje, uključujući i ovdje u Arlingtonu".

Prije govora Obama je položio vijenac na grob neznanog vojnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojska, usa, barack obama, poginuli