Mojbiz

KRITIKA: Šuker: Izvješće HBOR-a ne upućuje na teško stanje u gospodarstvu

'HBOR je samo realno pokazao poslove koje je vodio tijekom jedne poslovne godine.'

Piše: PolitikaPlus

Izvješće Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za 2012. napisano je preidilično i ne upućuje na tešku gospodarsku situaciju, ustvrdio je danas HDZ-ov Ivan Šuker u saborskoj raspravi o aktivnostima HBOR-a tijekom prošle godine, a SDP-ova Dragica Zgrebec uzvratila mu je kako se kroz poslove koje je HBOR vodio vidi kakvo je stanje u gospodarstvu.

„HBOR je samo realno pokazao poslove koje je vodio tijekom jedne poslovne godine“, ustvrdila je Zgrebec na Šukerovu prozivku kako je HBOR trebao temeljem iskustva iz protekle četiri godine, navesti probleme hrvatskog gospodarstva u njegovoj strukturi te nemogućnost da se zbog niske kapitaliziranosti društava ona zaduže kod poslovnih banaka.

Zgrebec je ustvrdila i kako se HBOR pokazao kao jedina institucija koja je bila na usluzi hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim poduzetnicima.

HBOR je u prošloj godini odobrio 10,23 milijarde kuna kredita što je 56 posto više nego u 2011. a promijenjena je i struktura odobrenih kredita te je prvi puta u zadnjih pet godina više novca bilo namijenjeno investicijama - 53 posto, a manje za obrtna sredstva - 47 posto

HBOR je u prošloj godini odobrio 10,23 milijarde kuna kredita što je 56 posto više nego u 2011. a promijenjena je i struktura odobrenih kredita te je prvi puta u zadnjih pet godina više novca bilo namijenjeno investicijama - 53 posto, a manje za obrtna sredstva - 47 posto.

Ciljevi kojima su se vodili, kako je rekao predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, bili su omogućiti poduzetnicima pokretanje novog investicijskog ciklusa, jačati poduzetnički kapacitet održavanjem i poboljšanjem likvidnosti te omogućiti financiranje projekata kandidata za sredstva EU.

„Snizili smo kamatne stope za jedan postotni bod za sve investicije u poljoprivredi, turizmu i zaštiti okoliša, produžili rokove počeka i otplate te omogućili čisto kunsko kreditiranje“, kazao je Kovačev.

Nema tog zahtjeva za projekt s područja zaštite okoliša, poljoprivrede i turizma koji nije dobio podršku ako je imao ekonomsku opravdanost, kazao je Šuker dodavši međutim kako je problem to što je 30 posto ukupnih investicija u Hrvatskoj je financirao HBOR.

„Ovih 30 posto treba iščitavati kao hrvatski problem! Da nije HBOR-a i potpore vlade i sabora vjerojatno bi situacija bila lošija, prije svega u poljoprivredi i u turističkom sektoru“, rekao je Šuker prozvavši poslovne banke jer ne sudjeluju u kreditiranju hrvatskog gospodarstva.

„Što god HBOR radio ne može nadomjestiti prirodnu ulogu komercijalnog bankarskog sektora“, ustvrdio je HNS-ov Goran Beus Richembergh dodavši kako bi svi bili najsretniji kada bi HBOR poticao programe za nivelaciju regionalnih razlika te angažirao kapital da svi koji imaju kvalitetne programe mogu premostiti razdoblje do povlačenje sredstava iz EU.

Dajući potporu izvješću o radu HBOR-a tijekom prošle godine HDSSB-ov Dražen Đurović kazao je kako je HBOR pokazao manje konzervativnosti te preuzeo rizike kreditnih plasmana.

Zastupnici su danas razmotrili i izvješće o radu Odbora za predstavke i pritužbe koji je tijekom 2012. obradio 429 pisane predstavke i pritužbe te opetovane predstavke i pritužbe iz ranijih godina, a koje su Odboru dostavljene u 2012. godini.

Od 429 predstavki i pritužbi njih 171 je iz područja pravosuđa i uprave, 98 iz područja stambene, komunalne i imovinsko-pravne problematike, 53 iz područja rada i radnih odnosa, 86 sa socijalnom i zdravstvenom problematikom, te 21 iz ostalih područja.

Zastupnici su kratko razmotrili i prijedlog zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu te dopune Zakona o vanjskim poslovima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

banka, ocjena, ivan šuker, hbor, gospodarstvo