Crna kronika

RATNI ZLOČINI: Udruženi zločinački pothvat?!? Hoće li Haag sutra uz Praljka osuditi i Tuđmana i Hrvatsku?

Banac: Za Hrvatsku ništa ozbiljno neće se promijeniti ako dođe do osuđujuće presude.

Piše: Ilijana Grgić

Suđenje koje je trajalo od travnja 2006. godine konačno se privodi kraju.Sutra će Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju izreći prvostupanjske presude bivšim čelnicima Herceg-Bosne.

 

Tužitelji su zatražili da ih se proglasi krivima te su za premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generale Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 35, a za načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića 25 godina zatvora, ukupno ni manje ni više nego 220 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

 

BANAC: Ništa ozbiljno neće se promijeniti u odnosu na Hrvatsku ukoliko  dođe do presude, jer to nisu prve presude koje se odnose na BiH. Naravno ne govori se u njima izravno o zločinačkom poduhvatu, ali se govori o međunarodnom sukobu, odnosno o umiješanosti Hrvatske.

No, sama formulacija 'udruženi zločinački pothvat, još uvijak prijeti Hrvatskoj upravo kroz ovaj predmet. Zanimalo nas je kolika je vjerojatnost da se ta formulacija se provuče na tzv. 'mala vrata'. No, u Hrvatskoj je jako teško, uoči same presude naći sugovornika koji bi bio spreman o tome progovoriti. Većina ih čeka sutrašnji dan. Bilo je ipak i onih koji su bili spremni na komentar.

 

- Ništa ozbiljno neće se promijeniti u odnosu na Hrvatsku ako dođe do presude, jer to nisu prve presude koje se odnose na BiH. Naravno ne govori se u njima izravno o zločinačkom poduhvatu, ali se govori o međunarodnom sukobu, odnosno o umiješanosti Hrvatske, ističe povjesničar Ivo Banac te navodi da posljedice takvih odluka Hrvatska već 10 godina trpi, a da sve  Vlade RH ništa ne čine da bi se učinci tih posljedica ublažili.

 

- Faktički, ništa se neće promijeniti - napominje Banac.

 

Naime, u  presudi bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnja Bosna Tihomiru Blaškiću haški suci prvi put utvrdili da je oružani sukob u Srednjoj Bosni imao međunarodni karakter, na temelju aktivnog sudjelovanja HV-a u BiH, koji je zajedno s HVO-om bio angažiran u borbi protiv Armije BiH te na temelju opće kontrole koju je Hrvatska imala nad HVO-om i Herceg-Bosnom.

 

Odvjetnik Anto Nobilo, i sam branitelj Tihomira Blaškića,  za  BiH medije izrijekom je ocijenio kako eventualna presuda da je Hrvatska bila agresor u BiH Hrvatskoj zapravo ne bi naštetila niti bi bila moguća tužba BiH protiv Hrvatske zbog agresije.

Svi ti elementi ponavljaju se i u presudama u predmetu "Kordić i Čerkez"  i u predmetu "Naletilić i Martinović". Teze o umiješanosti vodstva RH i Hrvatske vojske u rat u BiH navode se i u presudi Ivici Rajiću iz svibnja 2006. godine.

 

Odvjetnik Anto Nobilo, i sam branitelj Tihomira Blaškića, za  bosanskohercegovačke medije izrijekom je ocijenio da eventualna presuda da je Hrvatska bila agresor u BiH zapravo ne bi naštetila Hrvatskoj niti bi bila moguća tužba BiH protiv Hrvatske zbog agresije.

 

- U međunarodnom pravu nije utvrđena nadležnost niti jednog suda za agresiju. Dakle agresivni rat kao takav nije sankcioniran, na žalost vjerojatno na inzistiranje velikih sila, kazao je Nobilo.

 

Podsjetimo, tužitelji su naveli da je teritorijalni cilj udruženog zločinačkog pothvata bio je uspostavljanje hrvatskog teritorija u granicama Hrvatske banovine, teritorijalnog entiteta koji je postojao od 1939. do 1941. godine. Udruženi zločinački pothvat obuhvaćao je i kreiranje političke i nacionalne mape tih područja tako da njima dominiraju Hrvati, kako u političkom tako i u demografskom smislu.

 

U pothvatu su, prema optužnici, sudjelovali prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, bivši hrvatski ministar obrane Gojko Šušak, bivši načelnik Glavnog stožera HV-a Janko Bobetko, predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Boban, šestorica optuženih Hrvata  koji čekaju svoje presude te Dario Kordić, Tihomir Blaškić i Mladen Naletilić Tuta.

 

Tužiteljstvo je izvelo 145 svjedoka, a obrana je izvela njih 61, samo je dokaznih predmeta izvedeno oko deset tisuća. A navodno je i presuda napisana na gotovo pet tisuća stranica. Što u njoj piše, za to ćemo morati ipak čekati do sutra.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

anto nobilo, jadranko prlić, slobodan praljak, ratni zločini, bih hrvati