Crna kronika

SVJEDOK VREMENA: Mate Granić: Nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, da nije bilo Hrvatske ne bi bilo ni BiH!

'Mi smo gledali kako pomoći BiH, kako zbrinuti milijun izbjeglica...'

Piše: Ilijana Grgić

Pozorno sam pratio i suđenje i presudu i kao aktivni sudionik vremena najodlučnije odbacujem dio presude  koji se tiče udruženog zločinačkog poduhvata. Njega nije bilo. Mi smo gledali kako pomoći BiH, kako zbrinuti milijun izbjeglica, kako na temelju Splitske deklaracije pomoći u oslobađanju od srpske agresije teritorij BiH i osigurati trajni mir. To je ono što su povijesne činjenice. Bez Hrvatske i SAD-a, BiH ne bi opstala kao država - komentar je nekadašnjeg  ministra vanjskih poslova Hrvatske i suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Mate Granića. 

 

Podsjetimo, prvostupanjskom presudom  na dugogodišnje kazne zatvora  osuđen je politički i vojni vrhu nekadašnje Herceg Bosne , a zajedno sa  Franjom Tuđamanom, Gojakom Šuškom  te Jankom Bobetkom, okarakterizirala kao  udruženi zločinački poduhvat  kojemu je cilj bio odvajanje dijelova Bosne i Hercegovine i pripajanje Hrvatskoj.

 

No, Granić ističe kako se radi o prvostupanjskoj presudi , te da sada treba u žalbenom postupku uložiti sve potrebno kako bi se takva konstatacija odbacila.

 

- Smatram da je ukupno Hrvatska podcijenila problem suđenja - istaknuo je Granić  te je uvjeren kako je moguće da to bude odbačeno. Granić ističe kako su i ove prvostupanjske  kazne manje od  nego je tužiteljstvo tražilo, a i u samom sudskom vijeću moglo se vidjeti različito gledanje na događaje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

udruženi zločiinačaki poduhvat, franjo tuđman, mate granić, haag