A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kamenovanje-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Iran zadržao kamenovanje do smrti kao kaznu za preljub | Politika+
Svijet

SPORNO: Iran zadržao kamenovanje do smrti kao kaznu za preljub

'Kamenovanje kao kazna predviđena šerijatskim zakonom "nije ukinuta i ostaje u zakonu, ali je način njezine provedbe ostavljen na izbor" sucu.'

Piše: PolitikaPlus

Iran je i u novom Kaznenom zakonu zadržao kamenovanje do smrti kao kaznu za preljub, što Zapad oštro osuđuje, ali se nadležnom sucu ostavlja mogućnost da odredi neku drugu kaznu, javlja AFP, koji je na uvid dobio tekst novog zakona.

Članak 225 novog zakona, navodi francuska agencija, omogućuje sucu promjenu načina pogubljenja osuđenika "ako nema mogućnosti kamenovanja".

Uz tu odluku nema dodatnih pojašnjenja, osim napomene da sve mora odobriti vrhovna pravosudna instanca.

Kamenovanje kao kazna predviđena šerijatskim zakonom "nije ukinuta i ostaje u zakonu, ali je način njezine provedbe ostavljen na izbor" sucu

Kamenovanje kao kazna predviđena šerijatskim zakonom "nije ukinuta i ostaje u zakonu, ali je način njezine provedbe ostavljen na izbor" sucu, naglasio je glasnogovornik nadležnog povjerenstva iranskog parlamenta Mohamad Ali Esfanani u izjavi za iransku agenciju Mehr, kako prenosi AFP. Osuđeni na smrt u Iranu najčešće se pogubljuju vješanjem.

Kazneni zakon u Iranu je promijenjen nakon islamske revolucije 1979., kad su u njega uvedene šerijatske kazne poput kamenovanja, bičevanja ili amputacije udova. No sama kazna kamenovanjem rijetko se koristila u Iranu, u kojem je glede nje bilo neslaganja i unutar samih režimskih struktura.

Ne postoji službena brojka, ali po podacima Međunarodnog odbora protiv kamenovanja, čije je sjedište u Njemačkoj, od 1980. do 2010. izvršeno je oko 150 smrtnih kazni kamenovanjem.

U iranskim je zatvorima trenutačno 12 osoba koje čekaju izvršenje smrtne kazne kamenovanjem, a posljednji slučaj datira iz 2009. kad je zbog preljuba kamenovan muškarac u mjestu Rašt na sjeveru Irana. Osuđenici na smrt kamenovanjem, koji su djelomično ukopani u zemlju (muškarci do struka, žene do ramena), mogu si spasiti život ako se uspiju osloboditi tijekom izvršenja kazne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazneni zakon, kamenovanje, iran