Ilijana Grgić

KOMENTAR: HNS uspješan na lokalnim izborima: Tko se više raduje - Radimir Čačić ili Vesna Pusić?

Neki u ovom izbornom rezultatu vide i mogućnost povratka Čačića, koji se više od samog Habuša veselio pobjedi.

Piše: Ilijana Grgić

I dok su sve oči uprte u SDP i HDZ, i na njihovo poimanje 'izborne pobjede', onaj tko stvarno može biti zadovoljan izborima je HNS. Izgleda da je njihova šefica nakon prvog kruga i bila u pravu kad je rekla da su oni stvarni pobjednici izbora. 

 

Šefica stranke može biti zadovoljna. No, pitanje je može li biti zadovoljan bivši šef  Radimir Čačić. Naime,nakon njegova odlaska, kako da su stvari za narodnjake krenule na 'bolje'. Više ih se ne doživljava samo kao'politički priljepak' SDP-a.

HNS može biti zadovoljan, jer nakon drugog kruga izbora njihove utvrde i dalje ostaju njihove. Varaždin i dalje ostaje u HNS-ovim rukama, kao i Dubrovnik. A da se u politici nikad ništa sa sigurnošću ne može precizirati, najbolje pokazuje upravo novi/stari dubrovački gradonačelnika.

 

Naime u prosincu 2012. dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Splitu na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana uz rok kušnje od tri godine zbog zloporabe položaja i ovlasti.

 

Zanimljivo je da je tada i iz samog HNS-a stizala najava da HNS-ov kandidat na lokalnim izborima sasvim sigurno neće biti Andro Vlahušić. No, u politici, bar na ovim našim prostorima, pamćenje je veoma kratko, a ono što se dogodilo u 2012. ostaje u 2012.

 

Neki u ovom izbornom rezultatu vide i mogućnost povratka Radimira Čačića ( koji se čak i više od samog Habuša u Varaždinu veselio pobjedi). Ipak  mislim da se to neće dogoditi.

Nakon što su prebrojani glasovi, novi/stari dubrovački gradonačelnik najavio je da će se Golf na Srđu naći na prvoj, ili najkasnije drugoj sjednici Gradskog vijeća.

 

I u ostalim gradovima gdje su njihovi kandidati (bilo samostalno, bilo u koaliciji) izašli kao pobjednici, nabrojimo samo neke: Borisa Miletića u Puli, gdje je HNS dobro procijenio da im je bolje sa IDS-om nego sa SDP-om, zatim  tu su Bjelovar, Koprivnica, Petrinja …

 

Šefica stranke može biti zadovoljna. No, pitanje je može li biti zadovoljan bivši šef Radimir Čačić. Naime,nakon njegova odlaska, kao da su stvari za narodnjake krenule na 'bolje'. Više ih se ne doživljava samo kao'politički priljepak' SDP-a.

 

Neki u ovom izbornom rezultatu vide i mogućnost povratka Radimira Čačića (koji se čak i više od samog Habuša u Varaždinu veselio pobjedi). Ipak mislim da se to neće dogoditi. Ne zato jer Čačić ima težak teret presude i zatvorske kazne, već zato što aktualna predsjednica i njezini zamjenici neće željeti povratak na 'staro'.

 

A opet, kad je HNS u pitanju, nikad se ne zna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radimir čačić, vesna pusić, hns, habuš