Hrvatska

IZBORI: Vukovar: U Gradskom vijeću izjednačene dvije opcije?

''U Gradskome vijeću po 9 vijećnika imaju HDZ i SDP, a po tri HSP dr. Ante Starčevića i SDSS i to je jedino mjerodavno.''

FOTO: vinkovci.com
Piše: p/h

Konstituirajuća sjednica vukovarskog Gradskog vijeća najverojatnije će biti sazvana za idući tjedan, potvrdio je novinarima predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Goran Bošnjak.

"Smeta mi kada se govori da se u Gradskom vijeću nalazi 12 vijećnika jedne i 12 vijećnika druge opcije. U Gradskome vijeću po 9 vijećnika imaju HDZ i SDP, a po tri HSP dr. Ante Starčevića i SDSS i to je jedino mjerodavno."

Goran Bošnjak, koji je u prošlom sazivu Gradskoga vijeća Vukovara kao vijećnik SDP-a bio i predsjednik toga predstavničkog tijela, nije želio komentirati hoće li već na prvoj sjednici doći do konstituiranja Vijeća, s obzirom na izjednačenost stranaka u vijećničkim madatima.

"Rano je za bilo kakve procjene, vjerujem da će Vijeće biti konstituirano, ako ne u prvom onda u drugom ili trećem pokušaju", kazao je Bošnjak pojasnivši kako se sukladno zakonu konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća može sazvati tri puta, a ako i nakon toga ne dođe do konstituiranja, raspisuju se novi izbori za Vijeće koji bi prema njegovim riječima, građane koštali oko pola milijuna kuna.

Na izborima za Gradsko vijeće Vukovara, HDZ i SDP dobili su po osam, HSP dr. Ante Starčevića tri, a SDSS dva vjećnička mjesta. Kako je srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru zakonom zajamčena trećina vjećničkih mjesta u Gradskome vijeću, još po jednoga vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine dali su SDP, HDZ i SDSS te u konačnici koalicija HDZ-HSP AS-HSLS-DC-BUZ ima 12, SDP-HSU-Zelena lista devet, a SDSS, koji je u pravilu do sada u Vukovaru podržavao SDP, troje vijećnika.

"Smeta mi kada se govori da se u Gradskom vijeću nalazi 12 vijećnika jedne i 12 vijećnika druge opcije. U Gradskome vijeću po 9 vijećnika imaju HDZ i SDP, a po tri HSP dr. Ante Starčevića i SDSS i to je jedino mjerodavno. Dogovori oko konstituiranja Vijeća trebali bi započeti ovih dana jer se čekao izbor gradonačelnika", komentirao je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP).

Također je kazao kako SDP nije još niti s jednom strankom razgovarao oko formiranja većine u Vijeću.

Po mišljenju predsjednika vukovarskog SDSS-a i zamjenika gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića, tek slijede razgovori oko formiranja većine u Gradskog vijeću Vukovara jer je, kako je kazao, puno toga ovisilo o rezultatima izbora za gradonačelnika.

"Tek sada slijede razgovori i dogovori. Nema baš dovoljno vremena, ali se nadam da novih izbora neće biti iako i to ostaje kao otvorena opcija", rekao je Milaković novinarima dodajući da je loša opcija, koju daje izborni zakon, da "većinski narod odlučuje o predstavnicima manjinske zajednice", a što se, kako je kazao, dogodilo na izborima za Gradsko vijeće Vukovara te se u kvoti koja pripada srpskoj zajednici nalaze i vijećnici HDZ-a i SDP-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko sabo, vukovar, goran bošnjak