Regija

USKORO: Slovenija: Okončan sudski proces u aferi Patria, presude u srijedu

Na suđenju koje je započeto još u rujnu 2011. godine nekadašnji premijer Janez Janša, brigadir slovenske vojske Tone Krkovič i direktor tvrtke Rotis Ivan Črnkovič branili su se od optužnice prema kojoj su bili sudionici korupcijske afere.

Piše: PolitikaPlus

Pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani završnim govorima optuženih i njihovih odvjetnika završeno je suđenje u aferi Patria, a sutkinja Barbara Klajnšek najavila je će presude objaviti u srijedu u 11 sati.

Na suđenju koje je započeto još u rujnu 2011. godine nekadašnji premijer Janez Janša, brigadir slovenske vojske Tone Krkovič i direktor tvrtke Rotis Ivan Črnkovič branili su se od optužnice prema kojoj su bili sudionici korupcijske afere

Na suđenju koje je započeto još u rujnu 2011. godine nekadašnji premijer Janez Janša, brigadir slovenske vojske Tone Krkovič i direktor tvrtke Rotis Ivan Črnkovič branili su se od optužnice prema kojoj su bili sudionici korupcijske afere u kojoj je finski proizvođač vojne opreme Patria obećao, a dijelom i isplatio nezakonite provizije namijenjene pojedinim slovenskim civilnim i vojnim dužnosnicima za sklapanje ugovora kojim je Patria dobila posao nabave oklopnih transportera za slovensku vojsku, vrijedan 278 milijuna eura.

Tužitelj Andrej Ferlinc na ročištu prošlog ponedjeljka predložio je da se Janšu osudi na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura, jer smatra da je dokazao da je Janša prihvatio "obećanu nagradu", odnosno nezakonite provizije, te da mu je krivnja dokazana, pri čemu se pozivao na istragu o istom slučaju kojom su se bavila tužiteljstva i sudovi u Finskoj i Austriji.

Za direktora tvrtke Rotis Ivana Črnkoviča, podizvođača i posrednika u tom ugovoru s Patrijom, te za brigadira slovenske vojske Toneta Krkoviča, tužitelj je predložio kaznu od po 22 mjeseca zatvora te po 37.000 eura kazne.

Svi optuženi od početka procesa izjasnili su se kao nedužni i pobijali optužnicu, a Janša je proces ocijenio političkim te tvrdio da ga se je aferom pokušalo odstraniti iz političkog života.

Očekujući da bi presude mogle biti izrečene odmah pred sudnicom se je u ponedjeljak popodne okupilo oko dvjesto Janšinih pristaša i članova njegove stranke. Okupljanje je proteklo uz pojačanu prisutnost policije, koja je stigla zbog najava da bi se na istom mjestu mogli okupiti i Janšini protivnici smatrajući da bi morao biti osuđen, no izvješća o incidentima nije bilo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

barbara klajnšek, afera patria, ljubljana, slovenija