Hrvatska

BEZ MILOSTI: Počelo suđenje Bradleyu Manningu zbog odavanja podataka WikiLeaksu

''Ovaj slučaj pokazuje što se dogodi kad aroganciju spojite s pristupom tajnim podacima.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Vojno tužiteljstvo je u ponedjeljak ocijenilo da je vojnog analitičara Bradleya Manninga (25), koji je optužen za odavanje vojnih tajni i dokumenata WikiLeaksu, u njegovim postupcima vodila arogancija dok obrana tvrdi da se radi o naivnom mladom vojniku koji je želio otkriti ljudsku cijenu sukoba u Iraku i Afganistanu.

"Ovaj slučaj pokazuje što se dogodi kad aroganciju spojite s pristupom tajnim podacima"

Manning je izveden pred vojni sud u Fort Meadu u Marylandu jer je proslijedio oko 700.000 tajnih dokumenata 2010. godine. Ako ga sud proglasi krivim mogao bi biti osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

"Ovo slučaj pokazuje što se dogodi kad aroganciju spojite s pristupom tajnim podacima", rekao je tužitelj, satnik kopnene vojske SAD Joe Morrow, "To je puno značilo našim protivnicima, i našim neprijateljima."

Optužnica protiv Manninga sadrži 21 točku, od kojih je najteža ona o pomaganju neprijatelju i točka po Zakonu o špijunaži iz 1917. godine. On je priznao krivnju po 10 manje ozbiljnih točaka, ali su tužitelji odbacili mogućnost nagodbe.

Tijekom istrage je rekao da je dokumente otkrio kako bi se američka javnost zainteresirala za vanjsku politiku.

Vojna sutkinja, pukovnica Denise Lind, rekla je da će jedan dio suđenja biti zatvoren za javnost kako bi se zaštitila tajnost podataka.

Osnivač mrežne stranice WikiLeaksa Julian Assange, koji je objavio dokumente, se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako ga ne bi izručili Švedskoj zbog optužbe za silovanje i napastovanje, koje 41-godišnji Australac odbacuje, tvrdeći da je nedužan.

Ekvador mu je odobrio politički azil, ali London želi provesti švedski nalog za uhićenje. Cyber aktivist tvrdi da će ga Švedska, ako ga izruče, na koncu predati Sjedinjenim Državama koje ga 'imaju na zubu' otkako je WikiLeaks objavio američke tajne dokumente te da mu ondje prijeti smrtna kazna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bradley manning, wikileaks, juliann assange, tajnost podataka