Hrvatska

ZATVOR: Nakon Remetinca Radimira Čačića očekuje Lipovica ili Valtura

Tamo se, prema rješenju o izdržavanju kazne koje mu je danas uručio sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Jambrović, Čačić treba pojaviti 17. lipnja, budući da je tražio da kaznu počne "odrađivati" čim prije.

Piše: PolitikaPlus

Najveći dio kazne zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih u Mađarskoj bivši prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić odslužiti će u nekom od zatvora otvorenog ili poluotvorenog tipa poput Lipovice ili Valture kod Pule, gdje i inače završavaju osuđenici za prometna nedjela.

Konačanu odluku o kaznionici u kojoj će biti najmanje 11 mjeseci odredit će stručnjaci nakon opservacije od nekoliko tjedana koju mora proći u zagrebačkom Remetincu.

Tamo se, prema rješenju o izdržavanju kazne koje mu je danas uručio sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Jambrović, Čačić treba pojaviti 17. lipnja, budući da je tražio da kaznu počne "odrađivati" čim prije.

Sud mu je pritom izašao u susret i odredio mu početak izdržavanja kazne i prije zakonom propisanog roka, što je rijetkost jer gotovo svi osuđenici pokušavaju čim duže ostati na slobodi.

Čačić će tijekom služenja ostatka kazne u otvorenim kaznionicama moći raditi mnoge poslove, no ne postoji mogućnost da preko tjedna radi primjerice u svojoj tvrtki jer je osuđen na više od godinu dana.

Iako njegova obrana smatra da prema mađarskoj presudi Čačić nakon polovine kazne, odnosno u svibnju iduće godine, mora izaći na slobodu sud se u ovom slučaju vodi hrvatskim zakonom koji propisuje da za otpust nakon 11 mjeseci mora podnijeti posebnu molbu.

Prema nedavnim zakonskim izmjenama o prijevremenom puštanju više ne odlučuje komisija Ministarstva pravosuđa već vijeće od tri suca županijskog suda nadležnog za kaznionicu gdje će izdržavati kaznu. Ipak, vijeće njegovu molbu ne mora odobriti ako zaključi da je tijekom izdržavanja bio problematičan.

Pravomoćnu presudu zbog nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi mađarski je sud donio krajem studenog 2012. Čačić je odmah nakon toga dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

Županijski sud u međuvremenu je potvrdio mađarsku presudu, a Vrhovni sud odbio njegovu žalbu i potvrdio kaznu od 22 mjeseca uz sigurnosnu mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od tri godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radimir čačić, zatvor